Majdnem orvos és gyrost süt

Azért jött húsz éve Pécsre, hogy orvos legyen, az egyetemet azóta sem fejezte be, de nem adja fel. Addig saját üzletében süti a gyrost Mohamed Al-Zuhiri, akinek a magyar ételek közül a pörkölt a kedvence. 

hirdetés

– Miért Pécsre esett a választása?

– Nem mondanám, hogy én választottam, inkább a sors hozta így. Azért jöttem az országba, hogy orvosnak tanuljak, mikor itt jártam, nagyon megtetszett a város. A hazám támogatta a tanulmányaimat, viszont három és fél év után befejeztem az egyetemet, mert megszűnt ez a támogatás. A feleségem is akkoriban szült, ezért másra kellett a pénz.

– A hazájából, Jemenből mikor jött el?

– 1993 óta élek Pécsen. Fiatal voltam, és világot akartam látni, több országban is jártam közben, például Francia-, Német-, Oroszországban, Hollandiában. Végül itt kötöttem ki.

– Azóta sem fejezte be az orvosit?

– Még nem sikerült, de szeretném. Lehet, hogy nem most, hanem majd hetvenéves koromban menni fog. Néhány éve, mikor bejött a kreditrendszer, újra jelentkeztem, és akkor a negyedik, ötödik évet is befejeztem, de közben dolgoztam, és munka mellett nehéz tanulni.

A gyros mellett a keleti ízvilággal is találkozhatnak a vendégek

 – Akkor nincs orvosi rendelő az üzletben…

– Nincsen, mivel nem praktizálok. Talán majd egyszer a diplomáig is eljutok. Magamnak akarok bizonyítani, ezért akarom befejezni. Kezdő orvosként mennyi lehet a fizetés? Öreg vagyok már ahhoz, hogy most kezdjek a szakmában.

– Mióta dolgozik a gyrososként?

– 1998 körül kezdtem el dolgozni egy kis üzletben Edam barátomnál. Az első gyrosomat is ebben az időben készítettem el. A saját üzletemet pedig az Irgalmasok utcájában nagyjából egy hónapja vezetem.

– Nagyon különbözik az arab gyros a magyartól?

– Mi otthon nem pitába tesszük a húst, hanem tortilla-szerű tésztába tekerjük, aminek sarma a neve. Végül is hasonlít a magyarra, de mi nem csirkehúsból, hanem borjúból készítjük. Viszont a magyar emberek nem szeretik a birkát, ezért inkább pulykából csináljuk. A különleges fűszerezésünk pedig igencsak tetszik az embereknek.

– Nem vágyik néha haza?

– Megmondom őszintén, én néha elfelejtem, hogy fekete vagyok, és amikor belenézek a tükörbe, akkor látom, hogy nem fehér vagyok. Nagyon szeretem ezt a várost. A feleségem is magyar.

– Meséljen a családjáról!

– A feleségemmel az iszlám szokások szerint 1994-ben házasodtunk össze, a magyar esküvő 2002 körül volt. Pontosan nem emlékszem, a férfiak elfelejtik az ilyen dátumokat. Két gyerekem van. A lányom nyáron lesz 14 éves, a fiam pedig ősszel tölti be a tizediket. Őket egyszerre magyar és arab szellemben próbáljuk nevelni.

– A családjával voltak már Jemenben?

– Egyszer lett volna lehetőségünk, de mégsem mentünk. Ha az ember végiggondolja, az utazás árából inkább egy lakást vesz. Én még régen haza tudtam menni, és apukám jött el egyszer. De a költségek nagyon megnehezítik ezt.

– Mennyire tartják a hagyományaikat?

– Imádkozunk és a Ramadánt is tartjuk. Az itteni arabok összejárnak, rendszeresen meglátogatjuk egymást. Próbáljuk őrizni a hagyományainkat. Nálunk nagyon fontos a család. Mi még negyvenévesen is tartjuk a kapcsolatot a szüleinkkel.

– Az emberekben élnek azok a sztereotípiák idehaza, hogy mesés háremeket tartanak fenn az arabok, s mindenki olajmágnás. Mi helyzet Önnel e téren?

– Ezek csak a filmekben léteznek. Egy nő is elég, nincs szükség egy egész háremre. A magyar nők nagyon szépek. Az pedig biztos, ha olajmágnás lennék, nem gyrosoznék.

Pécsen pulykahúsból készül a gyros.

– Megszokta már, hogy a nők nem zártan öltözködnek Magyarországon, nem csadort viselnek?

– Meg, meg. Nálunk is vannak, akik mindent eltakarnak, és vannak, akik úgy öltöznek, mint az európai hölgyek. Néhány arab városban is lehet lengébb ruhákat viselni. Például azokon a területeken, amik angol gyarmatok voltak, még bikinit is hordanak a nők. De ahogy közeledünk a sivatag felé, egyre többen járnak csadorban.

– Pécsben mit szeret?

– Az egész várost. Viszont nagyon tetszett a régi Széchenyi tér, sajnálom is, hogy már nem úgy néz ki, mint amikor idejöttem. A városháza is nagyon jellegzetes épület. Amikor programok vannak, nagyon szeretem a Szent István teret is. Megjegyzem, több mint tíz éve kint vagyok a rendezvényeken, s gyrost készítek.

– Jement vagy Pécset tekinti hazájának?

– Igazából nekem két hazám van, így a szívemnek is két része van. Az egyik hazám Pécs, ahol a feleségem és a gyerekeim élnek, a másik Jemen, ahol a szüleim laknak. Ha én mennék és vinném a családom, akkor három embernek lenne honvágya, mivel itt vagyunk, ezért csak nekem van egy kicsi.

[frame]13 fűszerből áll a jó gyros titka?

Hogy mi Mohamed gyrosának a titka és mitől annyira finom, azt nem árulta el nekünk. Annyit azonban megosztott, hogy eredeti keleti fűszerekkel ízesíti a húst, melyekből összesen tizenhárom félét használ.

[/frame]

 • Keni

  kiemelted a lényeget, kedves Zsolt. Mellesleg nekem nem ollózottnak tűnik…az egész másról szól, mint az említett újságban

 • zsolt

  sarma nem csak a káposztába hanem szőlőlevélbe töltött fűszeres rizs is lehet
  (ettöl függetlenül nem az amit leírtak) shawarma pedig lehet gyros is tehát ez se épp a megfelelő kifejezés rá. Mohamed talán meg tudná mondani (arabul) de nem hiszem h megértenénk 🙂

 • Zsolti

  “Mi otthon nem pitába tesszük a húst, hanem tortilla-szerű tésztába tekerjük, aminek sarma.”

  !Nem sarma, hanem shawarma. A sarma kaposztaba toltott rizses hus!

  Ollozott cikk, ugyanezt a hibat követte el par honapja a ****, onnan masolta a cikk iro.

 • Krisztián

  Aki még nem kóstolta, annak én is csak ajánlani tudom, és ráadásul épp fenn van a Bónusz Brigádon, így féláron ki lehet próbálni. 🙂

  http://www.bonuszbrigad.hu/980-Ft-helyett-490-Ft-2-gyros-a-Casablanca-Kave-Gyrosban

 • Hotter

  Igy igaz a legjobb, és ráadásul a legudvariasabb is.

 • Roland42

  A legjobb gyrost csinálja a városban Mohamed. Az Oázisban szerettem meg ezt a finom étket! Zseniális a fűszerezés.