Mecseki rejtélyek: rablók, bérgyilkosok, akasztások

Talán így nézhetett ki a Kószavár (Forrás: Kő-Kövön Blog)

Miután nemrég bemutattuk a pécsi várat, álljon most itt pár olyan kevésbé ismert mecseki és Pécs közeli vár és várrom, amelyeknek izgalmas, érdekes története van.

hirdetés

A váracska, amiről semmit nem tudunk

A Pécsváradtól 6 kilométerre található dombon épült Kószavárról szinte semmit nem tudunk. Régészeti ásatás és feltárás nem történt a helyen, de a terület kutatójának, Sándorfi Györgynek a beszámolójából kiderül, hogy feltehetően egy torony állhatott a dombon – írják a Kő-Kövön nevű, történelmi műemlékek rekonstrukciójával foglalkozó oldalon.

Talán így nézhetett ki a Kószavár (Forrás: Kő-Kövön Blog)
Talán így nézhetett ki a Kószavár (Forrás: Kő-Kövön Blog)

A feltevések szerint brit hercegek építtették a várat 1022-ben, amikor a Magyar Királysághoz menekültek, de ez nem nagyon valószínű. Egy másik elmélet szerint Kószavár a kisgyermek korú II. (Vak) Béla számára épült, de ezt sem bizonyították be. Lehet, hogy csak egy őrtorony volt, vagy egy faváracska, ami valamikor az Árpád-korban pusztulhatott el.

Maga a Kószavár név is csak szájhagyomány útján terjedt el, nincs írásos nyoma. Német nyelvterületeken Török-dombként ismerik a helyet, a legenda szerint itt ugyanis török akasztófadomb működött.

A templomból lett vár

Mecseknádasd szélén áll egy kis domb, annak tetején állt a 14. században egy kis templom, amit Schlossberg-templomként ismertek, és amit a török megszállás idején alakítottak át erődítménnyé.

Templomból lett vár (Forrás: Denevér Várblogger)
Templomból lett vár (Forrás: Denevér Várblogger)

Nagy munka lehetett, hiszen az épület maradványaiból kiderül, hogy a volt templom déli mellékhajója alatt egy várpincét alakítottak ki, és az épület köré pedig védőfalat emeltek és fa palánkokat. Érdekesség, hogy a templom elé egy tornyot emeltek, ami feltehetően a szintén később épített várkapu védelmét szolgálhatta.

A várfal maradt csak (Forrás: Denevér Várblogger)
A várfal maradt csak (Forrás: Denevér Várblogger)

Ma már csak a templom falai láthatók és egy szentély a vár mellett. A régészeti spekulációk szerint a várnál csaták nem zajlottak, védelemre tervezték, de nem biztos, hogy használták is.

Egy tragikus szerelmi történet

Kantavár romjai az Észak-Mecsekben találhatók, igazi klasszikus a természetjárók körében. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a vár neve egy rablólovagtól származik, aki itt gyűjtötte össze a pályafutása alatt rabolt javakat. Az értékes portékák mellett azonban a legenda szerint Kanta lovag itt tartotta fogva egy környékbeli magyar nagyúr legszebb leányát is, akit el akart adni egy török pénzembernek.

Ami Kantavárból maradt (Forrás: Várbarát.hu)
Ami Kantavárból maradt (Forrás: Várbarát.hu)

Kanta azonban beleszeretett a lányba, de a lány, aki egy törökellenes lovagot szeretett, ellenállt neki. Kanta szerelmét egy bérgyilkossal megölette szerelmét. A fordulat a sztoriban az, hogy kiderült: a megölt lovag Kanta testvére volt. Kanta a vár mellett temette el, ahogy később a lányt is, aki belehalt szerelme elvesztésébe. Kanta lopott kincseit szétosztogatta a szegények között és egyedül, remeteként halt meg a Mecsekben.

A vár, ahol házasságot törtek és elátkoztak egy kislányt

Márévár szintén egy lovagról kapta nevét. Máré vitéz a Magyaregregyhez közeli várban lakott feleségével. Miután a király háborúba hívta, Máré megeskette nejét, hogy maradjon hozzá hű, amíg haza nem tér a csatákból. A nő azonban több évnyi hűség után félrelépett, méghozzá Máré testvérével, akitől aztán született egy lánya. A kislány pedig már majdnem nővé érett, amikor Máré betoppant.

A Kő-Kövön Blog rekonstrukciója:

A vitéz elkattant, megostromolta saját és testvére várát is, megölve volt asszonyát és fivérét is. A kislány túlélte, anyja azonban halála előtt varázsátkot mondott rá, amelynek következtében egy barlangba került, ahonnan csak minden 77. évben szabadul annyi időre, hogy megmosakodjon a Máré-völgy patakjában. Az átkot pedig csak egy olyan férfi oldhatja fel, aki ekkor épp arra jár és gyorsan megcsókol egy medvét, egy kígyót, meg egy varangyot. Az átkozott lány feltehetően tehát még sokáig a barlang foglya marad.

Ahol Skócia királynője született

A mecseknádasdi Rékavár szintén egy rejtélyes vár, hiszen nem tudni pontosan, hogy kik építették. A feltevések szerint kelták vagy illírek húzták fel, de vannak, akik szerint frankok emelték a 9. században.

Így nézhetett ki a Rékavár (Forrás: Kő-Kövön)
Így nézhetett ki a Rékavár (Forrás: Kő-Kövön)

A legenda szerint Szent István korában két angol herceg jött Magyarországra, a király pedig az egyik herceghez, Edwardhoz adta feleségül lányát, Agathát. Az ő házasságuk gyümölcse Szent Margit, Skócia királynője, aki a história szerint a mecseknádasdi várban született. Ezt persze nem bizonyítja semmi, de nagyon jól hangzik, és valljuk be: nincs ennél jobb történet, amiből kiderül, hogy mikor épült a vár.

Az azonban valószínű, hogy a földvárat valamikor a 12. században építették. Azt sem tudni, hogy miként vált az enyészeté a hely. Lehet, hogy véletlen tűz égette le, de az is lehet, hogy a törökök gyújtották fel a mohácsi csata után. A vár maradványait a környékbeli lakosok hordták szét lakóházaik és malmaik építéséhez. És hogy miért Rékavár? Hát, ezt sem tudni.

Forrás: Kő-Kövön Blog, Várak.hu, Baranya Megyei Természetbarát Szövetség