Még a mamutfenyő is megél Pécsett!

Mindent egyedül csinált

Óriási mamutfenyők, rododendronok, törpefenyők és szép virágok, egy hektáron, a város szélén, Pécsbányán. A 84 éves Berghauer Tibor magánarborétumában jártunk.

A Föld minden tájáról találhatunk hatalmas és kisebb növényeket abban a gyönyörű pécsbányai magánarborétumban, melyet Berghauer Tibor nyugalmazott biológiatanár és hobbi-botanikus hozott létre. Az egy hektáros, helyi védelem alá helyezett – és stílusosan a Zöldellő utcában található – kertben mamutfenyők magasodnak az arborétum tulajdonosának háza felett, és akárhova is nézünk, különleges ázsiai vagy épp amerikai fákat és bokrokat látni.

Berghauer Tibor elmondta, első növényeit még tanári pályája során, oktatási céllal ültette 1963-ban. A botanikuskert megépítésének ötlete azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen az idén 84 éves növényrajongó úr már gyermekkorában is arról álmodozott, hogy egyszer majd kialakít egy látogatható arborétumot. Ekkoriban még nem Pécsbányán laktak, hanem a városban, a Flórián utcában volt a kert. A jelenlegi helyre a rendszerváltás idején költöztek, és költöztették a növényeket is, melyek az utaztatást nagyon megsínylették – mesélte. Sok értékes fa, virág, bokor oda is veszett, nem csoda tehát, hogy Berghauer Tibor sem élte meg jól ezt az időszakot. Mint mondta: egy normális ember beleőrült volna.

Mindent egyedül csinált

Több mint száz növényfaj él a kertben, melyeket a kezdetektől fogva Berghauer Tibor és felesége gondozott. Ma már nehezebben megy a kertészkedés, és bizony elkelne némi segítség is az idős botanikusnak, aki nagyon aggódik, és félti az arborétum jövőjét, mivel nem tudja, mi lesz növénybirodalmával, ha ő már nem él.

84 évesen is dolgozik a kertben

Gondos kezekre van szükség, hiszen rendkívül ritka zöldek élnek itt. Akadnak olyan fák és virágok, melyek sehol máshol nem láthatók Pécsett vagy épp az országban. A pécsi talaj nagyon meszes, ezért a rododendronok például nem szeretik, de a pécsbányai kert talaja savas, a virágok itt jól érzik magukat, főleg májusban, mikor virágba borulnak. Ezt a talajt a fenyők is kedvelik, van itt óriási mamutfenyő, lombhullató spanyolfenyő, kanadai fenyők, mediterrán növények, citrusok, és folytathatnánk a megannyi külföldi magokból nevelt különlegességeket. De hogyan jutottak hozzá ezekhez a speciális növényekhez?

Rengeteg ritka fa él itt

– A legtöbb fa, bokor, virág botanikai csere útján került hozzánk, több száz botanikuskerttel tartjuk ugyanis a kapcsolatot, akik küldenek nekünk magokat, és persze mi is nekik. De szedtünk más arborétumokban dugványokat is, és azokat hoztuk haza. Sok-sok évvel ezelőtt tejfölös poharakban álltak még azok a fenyők, melyek már több tíz méteresek – mesélte Berghauer Tibor.

A magánarborétumba előzetes bejelentkezés után szívesen látják a látogatókat, óvodás és iskolás csoportokat.

Hirdetés