Még több ókori kincs Pécsen

Még több pécsi régészeti attrakció lesz

Zömében állami támogatásból bővíthetik a Múzeumutcában áprilisban megnyílt régészeti kiállítást. A tervek szerint az új, számos látványelemmel színesített tárlat folytatásaként Baranyában előkerült ókori tárgyakat állítanak ki, rekonstruált épületek makettjeit mutatják be.

hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, a Káptalan utcában, vagy ahogy minden pécsi és turista ismeri, a Múzeumutcában nyitották meg szűk egy hónappal ezelőtt a Janus Pannonius Múzeum új, állandó régészeti tárlatát. A kiállításon az érdeklődők azóta is bármikor szemügyre vehetik az ókori Római Birodalom ránk maradt leleteit, megismerhetik, milyen volt az élet a közel 2000 évvel ezelőtti Pécsen. Háromdimenziós videón azt is láthatjuk, hogyan néztek ki a mai közkedvelt pécsi terek, milyen épületek álltak a mai belváros bizonyos pontjain.

A Martyn Ferenc Múzeumban az új tárlat létrehozásával ugyanakkor csak az első lépést tették, mondta Őri László alpolgármester lapunknak.

Már futnak a videók a Múzeumutcában
Már futnak a videók a Múzeumutcában

– A kiállítás fejlesztése várható még idén. A korábban 15 millió forintból elkezdett munkát újabb több mint 30 millió forintos beruházással szeretnénk továbbvinni a tervek szerint. Ez egy újabb lépés lehet a Múzeumutca fejlesztésében, hiszen a szándék az, hogy minél közelebb kerüljenek egymáshoz az ilyen jellegű gyűjtemények. Egy újabb nagy falat lesz, amikor múzeumi központot hívunk életre uniós támogatással a dzsámi északi oldalán a régészeti osztály épületében – így a tisztségviselő.

A mostani beruházással egyébként a tárlat második, most pályázati előkészítés alatt álló részében a római kori mindennapi életet mutatják be a Baranya megye területén megtalált leletek mellett. Sok más mellett maketteket, a világörökség jelképeként szolgáló krisztogramot, arany-, ezüst- és bronzékszereket, továbbá római kori kerámiákat és üvegeket vehetünk majd szemügyre.

A fejlesztéssel az áprilisban megnyitott 3 terem mellett 5 új létesül a Martyn Ferenc Múzeum épületében. A második ütemben a helyiségek berendezése mellett új mosdókat is kialakítanak. Őri László szerint az állandó kiállítás létrehozásával a kultúra, a történelmi hagyományok, ereklyék, régmúlt idők iránt érdeklődő számos ember kíváncsiságát kielégítő tárlat jön létre.