Meghódította Ázsiát a pécsi lány

Öt évvel ezelőtt álmodni sem mert volna arról, hogy egyszer hónapokat tölt majd Szingapúrban vagy Hongkongban. A gyerekkori iskolai fotózásoktól mindig is tartott, saját elmondása szerint a végeredmény általában botrányosra sikerült. A pécsi lánnyal megfordult a világ, amikor 2009-ben második lett egy modellversenyen. Azóta dolgozott Stella McCartneyval, számos fashion show kifutóján vonult és egyszer a Harper’s Bazaar címlapján is szerepelt. Mégis, kevés szerényebb lány mászkál Pécs utcáin, mint Szőke Barbara.

hirdetés

– Alig van rajtad smink és a hajad sincs belőve. Ez a természetesség jellemző a modellek hétköznapi megjelenésére, vagy a személyiségedből fakad? 

-Ez változó, szerintem a modell stílusától függ. Én szeretem a természetességet és a natúr dolgokat, ezért a hétköznapokban ha nem muszáj, nem sminkelem magam. Igyekszem óvni a bőröm, és a túlzott sminkelést nem tartom igazán egészségesnek, ezért alapozót például egyáltalán nem használok.

– A külső adottságok mellett milyen követelményeknek kell még megfelelni ahhoz, hogy valaki elinduljon a nemzetközi modellkarrier felé? 

– Türelem és az udvariasság nélkül szinte lehetetlen érvényesülni ebben a szakmában. Ha egy show vagy fotózás órákig tart, akkor is a maximumot kell nyújtani, el kell viselni a várakozást, és azt, ha a kliensnek kellemetlenkedő a stílusa. Aki sokat utazik külföldre, annak további nehézség, hogy távol van a szeretteitől. Gyakran pedig egészen “apró” dolgok okozzák a kellemetlenséget.

szőkebarbie
A Bazaar címlapfotózása volt Barbara egyik kedvenc munkája

– Például mik? 

– Sok esetben nehézséget jelent, hogy a cipő túl kicsi, vagy túl nagy méretű, vagy annyira extrém a kialakítása, hogy nehéz benne a kifutóra lépni. Természetesen ilyenkor is össze kell szednünk magunkat, és végigcsinálni a show-t úgy, hogy a közönség semmit se vegyen eszre az egészből.

– Nézzük a munkád izgalmas oldalát: sok helyen jártál már, de Ázsiában voltál a legsikeresebb. Szerinted ez minek köszönhető? 

– Sokszor utaztam Ázsiába, mivel az első utamtól kezdve oda húzott a szívem. Nagyon megszerettem az ottani kultúrát és embereket, valamint az egzotikus környezetet, ezért egy idő után már kifejezetten kértem, hadd utazhassak újra Ázsiába. Nem tudom pontosan megmondani, mi az oka annak, hogy kint sok munkám volt. Nagyon változó, hogy egy tervezőnek vagy fotósnak éppen milyen karakterre van szüksége a munkához. Azt hiszem, szerencsém volt.

SzőkeBarbie
Barbi 2013 nyarán a Big Buddha szobornál

– A sok tiltakozó kampánytól és a plus-size modellek felbukkanásától függetlenül még mindig a vékony lányoké a főszerep a kifutókon. Te is önsanyargató életmódot folytatsz? 

– Szerencsés az alkatom, ezért megfelelek a megszabott méreteknek, de nem az a típus vagyok, aki bármit ehet, és nem látszik rajta. Ezért a kezdet kezdetén sokat diétáztam, majd hamar rájöttem, hogy így sosem lesz tartós a végeredmény. Ma már inkább arra figyelek, hogy egészségesen táplálkozzam: napi ötször eszem, kis adagokat, sok friss zöldséget és gyümölcsöt, kevés édességet és nassolni valót. Mindemellett sokat sportolok, legújabb szerelmem a TRX. Véleményem szerint egyébként, ha valaki alkatilag, csontozatilag megfelel az elvárásoknak, akkor nem kell extrém módon diétáznia, csak az egészséges életmód a fontos. A modellkarrier akkor lehet veszélyes, ha valakinek a kívánatos testfelépítés elérése csak nagyon komoly megvonások árán lehetséges.

SzőkeBarbie
Közös kép Kate Moss-szal, Stella McCartney egyik kollekciójának bemutatóján

– Saját karriered mellett nemsokára mások pályafutásáért is felelni fogsz. Miben tud majd többet nyújtani hamarosan induló pécsi modellügynökségetek a többi száz meg százhoz képest? 

– Nekem szerencsém volt, de sajnos sok lánynak rossz tapasztalatai vannak az ügynökségekkel kapcsolatban. A legtöbb helyen rengeteg pénzt kell beleölni a kezdetekben: regisztrációs díj, horribilis összegek a portfólióért, mindezért cserébe pedig nem garantálják, hogy munkát is kapnak. A Crisp Model Management mindent megelőlegez a tagjainknak, épp ezért kizárólag olyan lányokat foglalkoztatunk majd, akikben látjuk a lehetőséget. Hamarosan indulnak a castingjaink Pécsett és az ország több pontján is.

SzőkeBarbie
Fotó Kim Robinson hongkongi szalonjának
[note note_color=”#b9da7c”]Szőke Barbara civilben

Barbi a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett,  majd 2008-ban a PTE Közgazdaságtudományi Karán kezdte meg tanulmányait. Ekkortájt indult el modellkarrierje is, 2009 nyarán már Szingapúrban töltött három hónapot. Szerencséjére szinte folyamatosan foglalkoztatták, ezért az egyetemen sokat halasztott. Tavaly nyáron azzal a céllal jött haza, hogy addig nem vállal munkát, amíg le nem diplomázik. Jelenleg gőzerővel tanulmányaira koncentrál, ha minden jól megy, a szeptemberi félévben leadja a szakdolgozatát. Addig is – az egyetem mellett – a pécsi Rádió1-nél dolgozik mint médiareferens.[/note]

  • nagynéni

    Barbi példakép lehet a fiatalok számára. Az ő korában legtöbben még nem akarnak felnőni.