Megmutatjuk, hogyan keress jól a neten!

Manapság az internetes keresés a mindennapjaink részévé vált, úgy pötyögünk be keresendő szövegeket, szavakat a Google-be, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Google sokkal többet tud, mint amire mi használjuk. Íme néhány jó kis tipp, hogy milyen keresőtrükkökkel rövidíthetjük le a netes kutatás folyamatát!

hirdetés
Uránia Mozi

Az internetes keresések több mint 90 százalékát az emberek a Google-ben teszik, messze ez a legnépszerűbb kereső a világhálón. Ha pedig ismerünk pár trükköt, simán megkönnyíthetjük a keresési folyamatot, ami – valljuk be – néha rá tud menni az idegeinkre. Főleg úgy, hogy ma már nyűgnek számít a Google találati listájának második oldalára lapozni – ha esetleg nem jött össze elég jól a keresés. Ahhoz pedig, hogy igazán sikeresen és gyorsan kutassuk fel a netet a vágyott tartalomért, hogy a Google első oldalán ott legyen a kívánt találat, jó ismerni a következő pár fortélyt.

Keresés egy adott oldalon

g1

Ezt a keresőtrükköt akkor használjuk, ha tudjuk, hogy a mondat, cikk, videó vagy bármi, ami után kutatunk, egy adott oldalon van. Csak írjuk a keresőmezőbe a weboldal címét, és a kulcsszót például a következő módon: „site:www.pecsma.hu fejlesztések”. A legrelevánsabb tartalmak fognak felbukkanni.

Szókizárásos keresés

g2

Ha nem akarjuk, hogy egy folyton visszatérő, vagy a keresetthez hasonló szó zavarja a keresést, a nemkívánatos szót írjuk a keresett mellé egy kötőjellel, például így: „pécs – széchenyi tér”. Ha tehát Pécsről keresünk képeket, és semmiképp nem akarjuk, hogy az amúgy ikonikus és nagyon Pécshez kapcsolt Széchenyi tér megjelenjen a képek között, éljünk ezzel a megoldással. De bármikor jó, ha nem akarunk valamit látni.

Kapcsolódó oldalak keresése

g3

Tegyük fel, hogy meguntunk vagy teljesen kiolvastunk egy honlapot. A Google gyorsan tud nekünk hasonlókat ajánlani, egy apró szócska segítségével. Így működik: „related:www.pecs.hu”. Arra figyeljünk, hogy nem szabad szóközt használni.

Dokumentumkeresés

g4

Letölthető, olvasható dokumentumokat keresünk? Van valami olyan pdf, ppt, doc, vagy bármi hasonló, ami nagyon kell nekünk, de nem tudjuk kihámozni a milliónyi találat közül? Mi például csak simán Pécsre kerestünk rá és doc formátumot akartunk találni a következő megoldással:”pécs filetype:doc”. Működik, de persze érdemes részletesebb szöveggel használni, tökéletesen passzol tanulmányok és hivatalos okmányok kereséséhez.

Joker keresés

g5

Ha tudjuk, hogy Pécsen él egy zongorista kisfiú, aki nagyon tehetséges, de nem jut eszünkbe a neve, használjuk a csillagot (*). Persze nem csak ekkor jó ez, hanem bármikor, amikor a Google automatikusan nem tudja, hogy mit akarunk, és mi sem. Érdekes dolgokra lehet így bukkanni.

Keresés konkrét kifejezésre

g6

Ha egy bizonyos kifejezést akarunk megtalálni, és csak úgy, ahogy az a fejünkben motoszkál, ahogy egyszer valamikor, valahol olvastuk, akkor használjunk idézőjelet, ahogy a képen látható.

Keresés szövegben, címben, URL-ben

g7

Az egyik leghasznosabb funkció annak, aki nagyon részletesen és aprólékosan akar kutatni. Ha csak egy cikk tartalmában, a szövegtörzsben akarunk keresni, használjuk az „allintext:” kulcsszót és utána azt, amit mi akarunk meglelni. Ha kifejezetten a címben keresünk, használjuk az „allintitle:” keresőszót, ekkor csak az olyan cikkcímek ugranak majd fel, amelyekben az adott szó megtalálható. Az „allinurl:” szóval a cikkek és oldalak címsorában kereshetünk.