Pécsiek nyertek, de Milánóban más épült

Május elsején nyílt meg a Milánói Világkiállítás, amelyen részt vett Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is. Az expón Magyarország önálló pavilonnal képviselteti magát, bár az Alakor (Élettér) elnevezésű, Szőcs Géza kormánybiztos által végül kiválasztott pályamű óriási felháborodást váltott ki a szakmából, miután a pavilon tervezésére kiírt pályázaton nem ez a terv, hanem egy pécsi építészduó által elkészített, Malom elnevezésű pályázat nyert.

hirdetés

Szőcs Géza döntésének indoklásakor anyagi okokat emlegetett, mondván, a Malom kivitelezése nem valósítható meg a rendelkezésre álló kétmilliárd forintból. A lényeg, hogy végül nem a Getto Tamás és Hutter Ákos építészek által megálmodott terv, hanem a Sárkány Sándor, Herczeg Ágnes és Ertsey Attila által tervezett Alakor képviselheti hazánkat az idén október végéig látogatható világkiállításon. Ez utóbbi épületet viszont már beválasztották a tíz legsikeresebb üzenettel rendelkező pavilon közé.

életkert pavilon
Így néz ki a Milánóban megépült magyar pavilon, az Életkert.

A legfőbb üzenete a tiszta élelmiszer, az a törekvés, hogy génmódosított élelmiszerek által mentes környezetben éljenek gyermekeink és unokáink. Az épület bárka formája azt jelképezi, hogy a víz életet, értékeket menekít a jövőbe, míg a sámándobok az élet misztériumát szimbolizálják.

Hutter Ákos, az eredeti pályázaton nyertes pécsi építészduó egyik tagja megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy természetesen figyelemmel kísérte a másik, végeredményben megvalósult pályamű sorsát.

malom06
Így nézett ki a nyertes pályamű, a Malom

– Nagyjából követtem az eseményeket, hogy mi a helyzet a magyar pavilonnal. Arról nincs információm, hogy akár az olasz sajtóban, akár a világkiállítás vendégei körében milyen visszhangja van, de azok vélemények nyilván nem a szakmai közönség véleményét tükrözik – mondta a szakember.

Hutter hozzátette: amióta eldőlt, hogy melyik pályaművet építik meg, nem kaptak megkeresést, így nem tartja reálisnak, hogy valahol máshol megvalósulna az ő tervük. – Túlléptünk az ügyön, már amennyire lehet – fogalmazott.

Sarkosabban fejezte ki véleményét Getto Tamás. Az építész mindössze annyit közölt megkeresésünkre, hogy fel van háborodva az ügyön, hozzátéve, hogy “nem vagyok hajlandó foglalkozni azzal a pavilonnal, ami Milánóban megépült”.

[box title=”145 ország, 54 pavilon”]Az idei expón 145 ország vesz rész, közülük 54 állam önálló koncepció keretében állított pavilont. Hoppál Péter örömmel konstatálta, hogy “a tíz legjobban sikerült koncepció között tartják számon a magyar pavilont és annak üzenetét a világsajtóban és az olasz bíráknál. Ezzel a vita lezárult szerintem.”[/box]