Megrázó lesz Tvrtko új filmje

Tvrtko és a Trianoni békeszerződés

Vujity Tvrtko élete filmjével – szándéka szerint – meg fogja döbbenteni a magyarokat. A több országon átívelő rejtélyes történet új fénybe fogja helyezni a trianoni békeszerződést és annak hatását.

hirdetés

Vujity Tvrtko valami olyat fog mutatni, amiről eddig nem tudott senki. A TV2-től nemrég nagy felfordulást okozva távozott riporter ugyanis nemsokára befejezi azt a rövidfilmet, amelyet csak „élete filmjeként” emleget. A 26 perces, rejtélyes, A könyv titka című dokumentumfilmjéről Tvrtko hivatalos Facebook-oldalán beszélt első élő videós bejelentkezésében. Az egyórás videóban a nézők és rajongói kíváncsiságát felcsigázva épp annyi információt csepegtetett a filmről, amennyiből kiderül, hogy a világjáró újságíró újra nagy dobásra készül, amelynek középpontjában az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés áll.

Tvrtko és a Trianoni békeszerződés
Tvrtko és a Trianoni békeszerződés (forrás: Vujity Tvrtko Official)

Tvrtko ugyanis 96 év után az első magyarként felkutatta és megvizsgálta az 524 oldalas térképes békeszerződés-könyv egyetlen példányát, amelyben furcsa és sokkoló adatra bukkant: létezik egy olyan, Magyarországról elcsatolt egy négyzetkilométeres terület, egy kis falu, amelyről senki nem tudott, senki nem hallott. Tvrtko elutazott ebbe a faluba, s amit ott talált, az megdöbbentette. Természetesen ennél többet sem a videóban, sem lapunknak nem mondott a film történetéről.

Élete filmje lesz ez
Élete filmje lesz ez (forrás: Vujity Tvrtko Official)

Kérdésünkre elmondta, hogy a film ötlete és koncepciója onnan eredeztethető, hogy a trianoni szerződés alapján egy magyar falut – nem árulta el annak nevét – tévedésből csatoltak el, ez a falu azonban már visszakerült az országhoz. Ehhez tudni kell azt is – mondta –, hogy a területek elcsatolásának tervét a szerződésben található térkép minden jelmagyarázat nélkül tartalmazza, tehát csak a vastagon meghúzott határok vannak rajta, semmi más. Ha pedig ilyen félreértés történhetett egyszer – tette fel Tvrtko –, akkor lehet, hogy van még hasonló furcsaság a szerződésben. Az ismeretlen elcsatolt falu pedig a riporter szerint pontosan ilyen.

Tvrtko a határon: a film forgatása Szlovákiát is érintette
Tvrtko a határon: a film forgatása Szlovákiát is érintette (forrás: Vuijty Tvrtko Official)

A film – amelyet jelenleg vágnak – hatalmas kihívások elé állította, hiszen egy dokumentumfilm elkészítése rengeteg utazással és anyagi teherrel jár. Tvrtko összesen 7 országban – többek között Franciaországban és Kínában – forgatott „élete filmjét” saját zsebből finanszírozta, ami bizonyítja az általa is hangsúlyozottakat: nagyon fontos neki ez a történet.

A Facebook-videóban Tvrtko elmondta, hogyan rázta a hideg, miközben a szerződés lapjait olvasta, majdnem el is sírta magát a magyar aláírások láttán. Lapunknak arról is beszélt, hogy számára – akinek Székelyföldön élnek rokonai – megrázó volt látni azt a dokumentumot, amely hazánk kétharmadát kényszerkisebbségbe taszította.

Történeteket mesél határokon belül és kívül
Történeteket mesél határokon belül és kívül

Érdekesség, hogy a közel egyéves forgatás alatt Tvrtko négy hónapot töltött azzal, hogy magát a szerződést meglelje, ugyanis még a franciák sem tudták, hogy az hol van. Végül egy Párizs melletti kisvárosban talált rá a dokumentumra, amelyet egy földalatti páncélterem egyik szekrényében őriztek 21 ezer másik könyv között. A szerződést pedig a riporter rendkívüli biztonsági intézkedések közepette lapozhatta át. Pontosabban: a vaskos könyvet két biztonsági őr társaságában olvashatta, de hozzá nem érhetett, az őrök fehér kesztyűben lapozták azt neki. Összesen 4 órát kapott a műtárgyként féltett dokumentum megvizsgálására, ezért pedig több mint 100 ezer forintot kellett fizetnie. Tvrtko ehhez nevetve hozzáfűzte, hogy „úgy tűnik, a franciáknak nemcsak a hazám területének nagy része kellett, hanem a pénzem is”.

Tvrtko filmjét június 4-én 19.30-kor – a trianoni szerződés aláírásának évfordulóján – vetíti a Duna TV. A riporter lapunknak végezetül elmondta, hogy miután lement a film, az Országgyűléshez fog fordulni a rejtélyesen elcsatolt falu ügyében.

  • Fóris Béla

    Ez derék dolog Vujity Tvrtko-tól, de sajnos az a tény, hogy a magyarok szabadították rá a világra a bolsevizmust, nagy mértékben hozzájárult a békediktátumhoz. Ugyanis a hadifogoly magyarok, mivel Lenin annexiómentes békét ígért, leverték a bolsevikiek elllenségeit. Az egyik politikai fogoly társam, aki a néphadsereg ezredese volt, mesélte, hogy az édesapja is részt vett a magyar hadifoglyok hadjárataiban és a tábornoki rangig vitt. Az ezredes elvtársat azért ítélték el, mert Lenin igéretére hívatokozva minden elcsatolt területet visszakövetelt.