Házi finomságok Pécsről – 1. rész

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, az embereket komolyan foglalkoztatja az asztalukra kerülő élelmiszerek összetétele, minősége. Ebből következően sokan keresik a helyi gazdaságokból, családi birtokokról származó élelmiszereket. Szerencsére Pécsen egymás után nyílnak a termelői piacok, ezért nem nehéz hozzájutni a házias ízekhez. Az Abszolút Nő most szemezgetett egy kicsit a kínálatból, és a teljesség igénye nélkül bemutatunk kilenc termelőt, akik biztosan minőségi és finom portékákat kínálnak nekünk. Következzen az első négy.

hirdetés

[box title=”Sparhelt – Wirth Gyula” box_color=”#d4755e”]Mit kínál? – lekvárokat, befőtteket

A Sparhelt termékek teljesen természetes alapanyagokból készülnek, melyek Wirth Gyula saját, vegyszert sohasem látott kertjéből, erdőkből és mezőkről származnak. Nem tesznek hozzájuk semmiféle tartósítószert, és hozzáadott cukor is csak nagyon ritkán kerül a készítményekbe, jellemzően datolyával ízesítik a termékeket. Szívesen alkotnak ínyencségeket: többféle dióra épülő különlegesség, de sárgarépás és almás specialitások is vannak a palettán.

Árak: a 220 grammos üvegek ára 450 és 700 forint között változik

Hol? – Gasztropiac, Búza téri termelői piac, néhány pécsi üzlet, valamint a www.hazhozpiac.eu alatt elérhető webáruház[/box]helyitermekek2

[box title=”Tündérpancs – Kósik Diána” box_color=”#609f5f”] Mit kínál? – lekvárokat, szörpöket

Kósik Diána három éve, őstermelőként készít ehető virágokból lekvárt és egyéb csemegéket. Kezdetben a családján tesztelte saját készítésű édességeit. Egyedi ízei a jázmin, kerti mályvacserje, yukka, sásliliom, akácvirág, hársfavirág, citromfű, bodzavirág. Gyümölcsökből is készít lekvárt, ezek a csokislekvárok, amelyek 81%-os étcsokoládét tartalmaznak. Szörpöt fenyőrügyből, akácvirágból, jázminból, hársvirágból és rózsasziromból főz. Termékei saját bio-alapanyagokból készülnek, amelyek házuk kertjében és a Harka-völgyben található telkeiken teremnek.

Árak: Az árak 700 és 1200 Ft között mozognak az elkészítés nehézségéhez mérten

Hol? – Ízes Magyar Csemege, ASzPiK, Tüke piac[/box]

lekvár

[box title=”Marci Méze – Fröhlich Marcell” box_color=”#f6f06b” title_color=”#160d0d”]Mit kínál? – Repce-, akác-, medvehagyma-, vadvirág-, hárs-, napraforgó- és vegyes mézet, különféle mézes édességeket Fröhlich Marcell 15 éve méhészkedik Pécsújhegyen. Munkája során kizárólag vegyszermentes készítményeket (pl.: atka ellen hangysav, illóolajok) használ, és szigorúan betartja az egészségügyi előírásokat. Különlegességei a vadvirágméz, továbbá a propoliszos, illetve lépes méz. Svájci recept alapján sütnek magenbrotot, magyarul vajas kekszből és kandírozott narancsból készült mézeskalácsot. Olasz recept alapján cantuccinit, ami mandulás mézeskeksz, valamint hagyományos mézes puszedlit és mézes kalácsot.

Árak: méz: 1500-1800/kg

Hol? – Mosolymanó Egyesület – Helyi piac, Gasztropiac, Búza téri termelői piac[/box]

helyitermekek8

[box title=”Kemencés” box_color=”#84bac4″]Mit kínál? – pékárut

A Kemencés csapata által kínált pékáruk házi termékek, a legfontosabb különbség köztük és a bolti kínálat között, hogy kizárólag frissen megőrölt, biogabonával dolgoznak, a felhasznált töltelékek, zöldség és gyümölcs készítmények pedig mind családi gazdaságokból származnak. Termékeikkel egyelőre szabadtéri rendezvényeken és néhány pécsi szórakozóhelyen lehet találkozni, de hamarosan (húsvét után) már a dr. Majorossy Imre utcában nyíló üzletükben is be lehet szerezni portékáikat. A boltban lesznek még gyógyszörpök, édes és csípős házi ketchup, valamint pikáns lekvárok is.

Árak: 200 – 1200 Ft

Hol? – néhány pécsi szórakozóhely (pl: Nappali Bár), hamarosan nyíló üzlet, rendelés: BikePup Futár és a Pécsi Szállító [/box]

 

Hirdetés