Házi finomságok Pécsről – 1. rész

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, az embereket komolyan foglalkoztatja az asztalukra kerülő élelmiszerek összetétele, minősége. Ebből következően sokan keresik a helyi gazdaságokból, családi birtokokról származó élelmiszereket. Szerencsére Pécsen egymás után nyílnak a termelői piacok, ezért nem nehéz hozzájutni a házias ízekhez. Az Abszolút Nő most szemezgetett egy kicsit a kínálatból, és a teljesség igénye nélkül bemutatunk kilenc termelőt, akik biztosan minőségi és finom portékákat kínálnak nekünk. Következzen az első négy.

hirdetés

[box title=”Sparhelt – Wirth Gyula” box_color=”#d4755e”]Mit kínál? – lekvárokat, befőtteket

A Sparhelt termékek teljesen természetes alapanyagokból készülnek, melyek Wirth Gyula saját, vegyszert sohasem látott kertjéből, erdőkből és mezőkről származnak. Nem tesznek hozzájuk semmiféle tartósítószert, és hozzáadott cukor is csak nagyon ritkán kerül a készítményekbe, jellemzően datolyával ízesítik a termékeket. Szívesen alkotnak ínyencségeket: többféle dióra épülő különlegesség, de sárgarépás és almás specialitások is vannak a palettán.

Árak: a 220 grammos üvegek ára 450 és 700 forint között változik

Hol? – Gasztropiac, Búza téri termelői piac, néhány pécsi üzlet, valamint a www.hazhozpiac.eu alatt elérhető webáruház[/box]helyitermekek2

[box title=”Tündérpancs – Kósik Diána” box_color=”#609f5f”] Mit kínál? – lekvárokat, szörpöket

Kósik Diána három éve, őstermelőként készít ehető virágokból lekvárt és egyéb csemegéket. Kezdetben a családján tesztelte saját készítésű édességeit. Egyedi ízei a jázmin, kerti mályvacserje, yukka, sásliliom, akácvirág, hársfavirág, citromfű, bodzavirág. Gyümölcsökből is készít lekvárt, ezek a csokislekvárok, amelyek 81%-os étcsokoládét tartalmaznak. Szörpöt fenyőrügyből, akácvirágból, jázminból, hársvirágból és rózsasziromból főz. Termékei saját bio-alapanyagokból készülnek, amelyek házuk kertjében és a Harka-völgyben található telkeiken teremnek.

Árak: Az árak 700 és 1200 Ft között mozognak az elkészítés nehézségéhez mérten

Hol? – Ízes Magyar Csemege, ASzPiK, Tüke piac[/box]

lekvár

[box title=”Marci Méze – Fröhlich Marcell” box_color=”#f6f06b” title_color=”#160d0d”]Mit kínál? – Repce-, akác-, medvehagyma-, vadvirág-, hárs-, napraforgó- és vegyes mézet, különféle mézes édességeket Fröhlich Marcell 15 éve méhészkedik Pécsújhegyen. Munkája során kizárólag vegyszermentes készítményeket (pl.: atka ellen hangysav, illóolajok) használ, és szigorúan betartja az egészségügyi előírásokat. Különlegességei a vadvirágméz, továbbá a propoliszos, illetve lépes méz. Svájci recept alapján sütnek magenbrotot, magyarul vajas kekszből és kandírozott narancsból készült mézeskalácsot. Olasz recept alapján cantuccinit, ami mandulás mézeskeksz, valamint hagyományos mézes puszedlit és mézes kalácsot.

Árak: méz: 1500-1800/kg

Hol? – Mosolymanó Egyesület – Helyi piac, Gasztropiac, Búza téri termelői piac[/box]

helyitermekek8

[box title=”Kemencés” box_color=”#84bac4″]Mit kínál? – pékárut

A Kemencés csapata által kínált pékáruk házi termékek, a legfontosabb különbség köztük és a bolti kínálat között, hogy kizárólag frissen megőrölt, biogabonával dolgoznak, a felhasznált töltelékek, zöldség és gyümölcs készítmények pedig mind családi gazdaságokból származnak. Termékeikkel egyelőre szabadtéri rendezvényeken és néhány pécsi szórakozóhelyen lehet találkozni, de hamarosan (húsvét után) már a dr. Majorossy Imre utcában nyíló üzletükben is be lehet szerezni portékáikat. A boltban lesznek még gyógyszörpök, édes és csípős házi ketchup, valamint pikáns lekvárok is.

Árak: 200 – 1200 Ft

Hol? – néhány pécsi szórakozóhely (pl: Nappali Bár), hamarosan nyíló üzlet, rendelés: BikePup Futár és a Pécsi Szállító [/box]

 

 • Szőcs

  Diana ingyen végigkóstoltatja csodálatos lekvárjait és alkudni is enged.

 • Kiborít a Butaság!

  Vicces már ez a sok félreérthetetlen és gyermeteg támadás a Nick udvar szervezőjével, és tevékenységével kapcsolatban!
  Az ember bejön ide az oldalra, hogy tájékozódjon a Nick udvarban történő eseményekről, mert az érdekli, ezzel szemben nem lát mást, mint a Tüke piac fröcsögését, valamint az ö eseményeinek a helyszíneit!

  ITT VALAKI NAGYON FORDÍTVA ÜL A MOZIBAN, ÉS RÁADÁSUL NEM A NEKI VALÓ ELŐADÁSON ERŐLKÖDIK!

  Jelezném, ha a Tüke piac rendezvényeire leszek kíváncsi, felkeresem az oldalukat!

 • Egy másik vásárló

  Kedves X!
  Kinek a Pap, kinek a Papné!
  Miért nem lehet, akár több piac is a városunkban? Hiszen közértből, boltból is nem csak egy van, ami nekünk, VÁSÁRLÓKNAK, igazándiból számít, hiszen a mi kiszolgálásunkra jött létre! Vagy lehet, hogy én tudom rosszul? Hadd döntsem el saját magam, hogy melyiket látogatom, vagy melyikre vagyok kíváncsi! A kevesebb,szerintem nem több, főleg nem, hogy így megadatik a választás lehetősége, amit nagyban befolyásol, és szerintem nem csak nálam, az, hogy mit hallok, olvasok az adott termékről. Vannak olyan dolgok, amiket nem kell reklámozni, mennek azok a maguk útján. Hiszen a legjobb reklám, ami szájról-szájra terjed. Én már jártam, még az elmúlt években rendezett termelői piacokon, és manapság is szívesen látogatom azokat. Mindenkiben így bennem is kialakult egy vélemény, a különböző rendezvényekről. Ezek a kommentek, meg mosolyogtattak, és és igazán jól szórakozok rajtuk. Most főleg kialakult bennem, amit a piaci helyszíneken is éreztem, hogy most már bizony jó helyet látogatok. Az idő mindenre megadja, majd a választ, és nem hiszem, hogy be lesz zárva egy csomó kereskedelmi bolthálózat, hogy csak egy helyre terelje az embereket. És engem nem zavar, hogy a termelők felőlem akár itt is és ott is részt vehetnek. Ez a vásárlónak is jó, a termelőnek is jó,hiszen több helyen találkozhatnak. Ha jól értelmezem ezt az egészet, ami itt kialakult, az az, hogy a piac szervezők hadakoznak, és a megítélésem szerint, ahogy olvasom a hozzászólásokat, az egyik piac szervezője. Én is vállalkozó vagyok, nap mint nap találkozok a versenytársakkal, ami jobb munkára ösztönöz, ha életbe akarok maradni, és nem lejárató kampányt kezdek a konkurencia ellen, mert a konkurencia nem feltétlen ellenség. Ha nem ezt tenném már rég nem lennék életképes.

 • Steiner Norbert

  És Diával ma is találkozhatunk a Tüke piacon a Nevelési központál megrendezett Családi Napokon! Ha már Tüke piac :))

 • Fodor Ibolya

  Tündérpancs portékái igazi csemegék érdemes kóstolni, érdemes vásárolni!! És Dia a szívét adja bele!! Ja, és ez az ár nem az iciri-piciri üvegé!! De ha eyszer megkóstolod Tündérpancs gesztenye lekvárját, hát egy üveg nem elég, egy falásra 🙂 Dia lájk!!

 • (X)

  A helyzet egyre bonyolódik,vagy nehezen kísérhető figyelemmel ?
  Kezdetben voltak a TÜKE-piacok a Kossuth téren és Kertvárosban,ill. Uránvárosban,-) – majd a P.Holding Búza téri termelői piaca,- végül a Nick-udvarban is lett piac.
  Lehet,hogy csak én érzem úgy (?) – hogy a “kevesebb az több lenne ?” – vagy ne csak az egyes facebook oldalakról lehessen megtudni a helyszíneket és időpontokat.
  Bizonyára a vevőknek és az eladóknak is könnyebb lenne a rendszeres (!) tájékoztatás.
  Mellesleg (pl.) április 11 (Kossuth tér) április 18 (Uránváros)- TÜKE piacok
  De ezen túlmenően (pl.) április 12-17 között (Kossuth tér) Mecsek Portéka “rendezvénye” is.
  Természetesen szívesen olvasom majd a 2.részt is.

 • vásárló

  TÜNDÉRPANCS a legjobb!!