Csontváry Pécsen marad

Sajtóinformációk szerint a Pécsett kiállított Csontváry-képeket Budapestre szállítanák egy időszakos kiállításra. Az ellenzők úgy vélik, ettől roncsolódhatnak a műtárgyak és Pécs is elesik jó néhány turistától. Egyelőre az egész csetepaté felesleges, ugyanis a múzeumhoz még nem érkezett felkérés a képek kölcsönzésére, és ha viszik is, mindenképpen csak akkor, ha azzal nem okoznak problémát. 

hirdetés

A budapesti Várkert bazár megnyitásakor arról számolt be a sajtó, hogy a tervek szerint Csontváry-tárlat nyílna időszakosan, amit Pécsről kölcsönzött képekkel valósítanának meg. A minap ismét terítékre került a téma, ezúttal olyan hangok tűntek fel, akik szerint a képek állaga roncsolódna a szállítás során. Nem csak ezért ellenzik a kölcsönzést, hanem azért is, mert így a turisták is kisebb számmal érkeznének a városba.

Magyar Attila, a Janus Pannonius Múzeum gazdasági igazgatója azzal zárta rövidre a kérdést, hogy elmondta, egyelőre hivatalos megkeresés, úgynevezett kikérő nem érkezett a múzeumhoz a képek kölcsönzése kapcsán. Hozzátette, zárt körökben elhangzó információk nem minősülnek hivatalosnak, a képek sorsának kérdése nagyjából két héten belül dőlhet el.

– A kölcsönzésnek nincs elvi akadálya a múzeum részéről. A műtárgyvédelmi szempontokat figyelembe véve fognak dönteni a restaurátorok – mondta Magyar Attila.

Vagyis a szakemberek mérlegelni fogják, hogy a szállítás valóban állagromlást eredményezne-e, és az esetleges utaztatás mikéntjét is a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelően terveznék meg.

Attól nem kell tartani, hogy a Csontváry-gyűjtemény hosszú távra Budapestre kerülne, Hoppál Péter, kulturális államtitkár lapunknak leszögezte, ő maga is elkötelezett amellett, hogy a képek Pécsett maradjanak.