Micheliszt nem zavarják a dugók és a mazsolák

A közutakon csak ritkán lépi túl a sebességhatárt

Azt tudjuk, hogy Michelisz Norbert a túraautó-versenyeken megy, mint a meszes, de vajon hogyan vezet a mindennapokban és hogyan kezeli az olyan kellemetlen helyzeteket, mint a dugók, vagy a „mazsolák”?

hirdetés

Michelisz Norbert nem arról híres, hogy lassan vezet. Az Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes baranyai autóversenyzőt mindenki úgy ismeri, mint aki tövig nyomja a gázt a világversenyeken, és okosan, ügyesen manőverezve veszi a legkeményebb akadályokat is. Ha pedig valaki a padlógáz világában él, annak nagyon furcsa lehet egy hétköznapi autókázós szituációban vezetni. Michelisz azonban helyén tudja kezelni a dolgokat, a hétköznapokon óvatosan vezet.

– A sebesség, a gyorsaság iránti vonzalmamat szerencsére ki tudom élni a versenypályákon, de nem fogok hazudni, ha sietek, és a forgalom is engedi, egy kicsit néha túl szoktam lépni a megengedett sebességhatárt – mondta nevetve lapunknak az autóversenyző.

A közutakon csak ritkán lépi túl a sebességhatárt
A közutakon csak ritkán lépi túl a sebességhatárt

Ez persze nem jelenti azt, hogy Michelisz a közutakon ne lenne olyan körültekintő és felelősségteljes pilóta, mint a versenyeken.

– A legfontosabb szerintem az, hogy mindig legyünk tekintettel másokra az utakon, ne legyünk önzők és meggondolatlanok. A magabiztos és óvatos sietés és a repesztő kapkodás között van különbség. Történtek autóbalesetek körülöttem, és csak azt tudom mondani, hogy egy kis meggondolatlanság az utakon akár az utolsó is lehet.

Türelmes a dugókban
Türelmes a dugókban

Egy autóversenyen nincsenek dugók, illetve nem gyakoriak. Az átlagember életét megkeserítő torlódásokkal Michelisz azonban meglepő higgadtsággal és bölcsességgel küzd meg.

– Nem tagadom, ha épp sietek valahová, a dugók tudnak nekem is kellemetlen perceket okozni, amikor kissé ideges leszek. Ugyanakkor az évek során rájöttem, hogy egy dugó átvészelésében a leginkább célravezető megoldás, ha nyugodtak maradunk, és türelmesen kivárjuk a végét. Sokszor csak azt hisszük, hogy sietünk, vagy sietni akarunk, ami felesleges idegességet szül – mondta.

A túraautó-világbajnokság első magyar versenyzője az utakon lassan tötymörgő sofőröktől – azaz a „mazsoláktól” – sem kap hideglelést úgy, mint mások.

– Nyilvánvalóan nem szabályos, ha valaki túl lassan vezet, és mások számára ez érthetően nem is épp kellemes, de engem nem zavarnak. A versenyeken mindenki száguldozik előttem, az utakon mégsem okoznak nekem fejfájást a lassú sofőrök. Nem is szeretem a „mazsola” kifejezést, mert szerintem nincs azzal semmi baj, ha valakinek kevés az önbizalma, és ezért inkább lassan, megfontoltan nyomja. Ezek a sofőrök kevésbé balesetveszélyesek, mint azok, akiknek túl nagy az önbizalma, és ezért meggondolatlanul vezetnek.