Mics, kürtőskalács, jó borok: a hétvégén Pécsre költözik Arad

A háromnapos rendezvénysorozaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek többek között Pécs és Arad épített örökségébe, megnézhetik az aradi szabadságszobor történetéről szóló filmet, részt vehetnek könyvbemutatón, valamint az Aradi Filharmónia kvartettjének koncertjét is meghallgathatják. A programot mindhárom nap gasztronómiai kóstoló zárja.

Pécs és Arad kapcsolata 18 éves múltra tekint vissza, ekkor vált a két város egymás partnerévé, 13 évvel ezelőtt pedig a partnervárosi viszony új szintre lépett, Pécs és Arad testvérvárosok lettek. Azóta a két város megannyi közös rendezvényt szervezett a kötelék fenntartása és megerősítése érdekében. Ezt a folyamatot a pandémia azonban egy időre megakasztotta. A „Kertvárosi Tudásexpressz” keretein belül szeptember 24. és 26. között megrendezett „Határon túl és határon innen I.” elnevezésű szabadegyetem programsorozat harmadik része viszont ezt a hiányt némiképp pótolja.

A program célja, hogy a pécsiek megismerkedhessenek Arad épített és kulturális örökségével.

A háromnapos rendezvénysorozaton az érdeklődők továbbá megnézhetik az aradi szabadságszobor történetéről szóló filmet is, mindemellett pedig az aradi zenei és irodalmi élet szereplői is képviseltetik magukat: pénteken az Aradi Filharmónia kvartettjét hallhatjuk, vasárnap pedig az aradi és testvérvárosi írók műveit bemutató „Kötőszavak” című antológia 5. számának bemutatására kerül sor (a cikk végén található teljes program magáért beszél).

Az előadások mellett lehetőségünk lesz az aradi és a pécsi gasztronómia különlegességeinek megismerésére is: az aradi, pécsi és villányi borok ingyenes kóstolása mellett megismerkedhetünk a tradicionális aradi húsétellel, a miccsel, és az elmaradhatatlan kürtőskaláccsal is.

Az ingyenesen látogatható program helyszíne a PKK Apáczai Művelődési Háza (7632 Pécs, Apáczai Körtér 1/D épület).

Hirdetés