Minden Pécshez köti a nigériai fodrászt

Nem csak külföldiek járnak hozzá

Nem mindennapi jelenség, ha egy nigériai férfi fodrászatot nyit Magyarországon. Az pedig, hogy ez a fodrászat ráadásul Pécsett van, nem a fővárosban, még érdekesebbé teszi a városban sokak által ismert és szeretett Awofeso Luqman vállalkozását. Elbeszélgettünk vele, természetesen egy hajvágás apropóján.

hirdetés

Awofeso Luqman 1993 óta él Pécsett, Nigériából jött a városba tanulni. A Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, majd pedig az Általános Jogtudományi Karra, ahol jelenleg a doktori programban vesz részt, noha azt most szünetelteti, ugyanis fontosabb számára a Ferencesek utcai fodrász-vállalkozása. Üzletét bizonyára sok pécsi ismeri, hisz gyorsan elterjedt Awofeso szakértelmének híre.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YCtJtwH2NTU” width=”650″]

A hajvágás hobbi volt számára, amit még egyetemista korában kezdett el egyre jobban megismerni. Afrikai, ázsiai, és európai diákok haját vágta, és amellett, hogy a mellékes kereset sem jött rosszul neki, a szakmát is kitanulta, eleinte saját maga, autodidakta módon, „kutatásokat” végezve, később pedig tanfolyamokon fejlesztette tovább tudását.

Awofeso a hajvágást választotta a jog helyett
Awofeso a hajvágást választotta a jog helyett

Lapunknak elmondta, hogy kezdetben Budapesten is szeretett volna fodrászüzletet nyitni, ott azonban sok adminisztratív problémába ütközött, azoknak megoldásában pedig az sem segített, hogy külföldi. Visszatért Pécsre, ahol egyből belefutott a Ferencesek utcai kiadó üzletbe, ami „kihagyhatatlan lehetőség” volt számára.

Nem csak külföldiek járnak hozzá
Nem csak külföldiek járnak hozzá

A fodrászat indulásakor még szinte csak külföldi egyetemisták jöttek hozzá, ők azonban gyorsan elterjesztették hírét a városban, és Awofeso elmondása szerint ma már rengeteg pécsi jár hozzá hajat vágatni. Régebben – folytatta – nem voltak ennyire nyitottak a helyiek a külföldiekkel, ma már ez a hozzáállás szerencsére érezhetően eltűnőben van.

Kérdésünkre Awofeso elmondta, hogy természetesen hiányzik neki Nigéria és az ott élő családja, de mivel több mint 20 éve él már Pécsett,  ide köti munkája, neki már ez az otthona – pedig élt már Angliában, és kicsit az Egyesült Államokban is. Szerinte azonban egy felsőbb erő azt akarja tőle, hogy Pécsett fusson be fodrászként, hogy aztán innen tudjon terjeszkedni a világban. Ugyanis Awofeso terve az, hogy szerte a világon – többek között szülőhazájában – fodrászüzlet-láncot nyisson.