Mindenki nyert a Made in Pécs díjátadón

A Made in Pécs városmagazin minden évben értékes és fontos helyi kezdeményezéseket jelöl díjára, mely idén sem volt másként. Ezúttal azonban rendhagyó módon az összes kategória valamennyi jelöltjének odaítélték a díjat, ezzel is tisztelegve egész éves teljesítményük előtt az utóbbi nehéz, koronavírus sújtotta időszakban. A 2020 művészeti eseménye kategóriában a Zsolnay Örökségkezelő három kiállítása nyerte el a díjat.

hirdetés

Három különböző helyszínen, teljesen eltérő tartalmú tárlatok voltak ezek, ám közös bennük, hogy mindegyiket a Zsolnay Örökségkezelő szervezte – olvasható a ZSÖK közleményében.

Az Állapotfelmérés 2020 januárjában nyílt a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, kurátora Pinczehelyi Sándor volt. Nagyszabású, a helyi művészeti élet számára mérföldkőnek számító meghívásos tárlat volt, amelyen pécsi és baranyai képző- és iparművészek mutatkoztak be. Összesen 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, 4 Ferenczy Noémi-díjas, 2 Érdemes Művész és egy Kiváló Művész – alkotását láthatta a közönség.

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes idén töltötte be az ötvenedik életévét, ez adta az apropóját az augusztusban nyílt, B oldal című kiállításuknak, amely a Művészetek és Irodalom Házában volt látható. A tárlat elsősorban dokumentatív jellegű volt: számos videó, fotó és egyéb dokumentum idézte meg a különféle művészeti „korszakok” aktivitásait: performanszok, akciófestészeti munkák, public artos események, audiovizuális kísérletek, hangművészeti alkotások, látványvetítési produkciók dokumentumai egyaránt helyet kaptak a kiállításon, melynek kurátora Varga Rita volt.

A test ördöge a Pécsi Galériában nyílt meg szeptemberben. Az anyag, a test és a szellem kettősségét, a fájdalom és a gyönyör egymásba átcsapó, olykor alig-alig elválasztható állapotait, a bűn és erény filozofikus kérdéseit vetette fel Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza kimondottan felnőtteknek szóló közös kiállítása, amelynek kurátora Fekete Vali volt.

A tárlatról számos országos és határon túli szakmai folyóirat is beszámolt.

Itt megnézhetitek az eredményhirdetést.