“Mindent el lehet adni”

Nála a legnagyobb a választék

A pécsi vásártér legérdekesebb része minden bizonnyal a zsibvásár. Lehet ott kapni mindent, lézernyomtatótól és mosógéptől kezdve babafejekig, használt és olvashatatlan CD-lemezekig, fél pár zoknin keresztül az atomrakétákig, tényleg mindent. A „Mindent el lehet adni” rovat keretén belül ellátogatunk a Dél-Dunántúl legeklektikusabb kincsesbányájába, hogy szemügyre vegyük a legfurcsább portékákat, és hogy megismerjük a mögöttük álló embereket.

hirdetés

Névtelenségbe burkolózó legújabb alanyunk a zsibvásár legnagyobb régi pénz-, jelvény-, és kitüntetés-gyűjtője. Épp ezért megtévesztőek a naivan nézelődők szemét elsőként megragadó különböző játék-kamionok, ős öreg lexikonok, és porcelán csecsebecsék, melyek szőnyegének végében találhatók. Ezek ugyanis csak a portéka járulékos, változó részei, amit csak azért hoz ki, hogy megszabaduljon tőlük.

Persze nincs ez másként az érme- és kitűző gyűjtemény darabjaival sem, ugyanakkor árusunk azt azért hozzátette, hogy amit nála látunk, az mind megvan neki már egyszer, hisz csak azokat a műtárgyakat adja el, amik az otthoni polcon csak a helyet foglalják. Ebből kifolyólag nincs is igazi vagyonokat érő rejtélyes kincs nála, ugyanis azokat – mint minden igazi gyűjtő – otthon tartja, saját örömére.

Nem a játékautókért állnak nála sorban
Nem a játékautókért állnak nála sorban

Csak pár éve jár ki a vásárra, a gyűjtögetést viszont már 25-30 éve kezdte, szóval tudja, hogy miről beszél, mikor azt állítja, hogy az árusításra bocsátott kitüntetés- és jelvénygyűjteményében nincs két egyforma darab. Ez pedig szerinte nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kifejezetten gyorsan kialakult egy visszatérő vendégköre, akik megvesznek a Rákosi- és Kádár-kor ereklyéitől. Hozzátette azonban, hogy a legtöbben még így sem vásárolnak túl sokat tőle, inkább csak gyerekeiknek mutogatják a régmúlt tárgyait, melyek számukra még jelentettek valamit.

Az emberek megőrülnek a szocialista kor kacataiért
Az emberek megőrülnek a szocialista kor kacataiért

– Vannak bogaras emberek – mondja mosolyogva, majd érmegyűjteményére mutatva elkezd mesélni a nála található pénzekről, melyek közt vannak pár éve kivont, limitált-, és ünnepi kiadású érmék, ugyanakkor találhatunk nála különböző fémpénzeket a római birodalom korából is.

Kérdésünkre elmondja, hogy az érmék ára pár száz forinttól több ezer forintig terjed, míg a kitüntetések átlagára körülbelül 500 forintra tehető. Gyorsan hozzá is teszi, hogy értelemszerűen nem a vásározásból tartja fent magát, viszont szerinte a felesleges apróságoktól itt a legkönnyebb megszabadulni. Az értéktelen érméit épp ezért gyakran az arra járó, nézelődő kisgyerekeknek adja ajándékba, akik valami drága régészeti ereklyének hiszik azokat.

Nála a legnagyobb a választék
Nála a legnagyobb a választék

Azt azonban már nevetve teszi hozzá, hogy emellett sok fiatal vesz tőle különféle „kiváló dolgozó” feliratokkal ellátott jelvényeket és kitüntetéseket, amiket aztán bulikban ajándékoznak oda a szakácsoknak, vagy a házigazdáknak.

A sorozat első része IDE KATTINTVA olvasható.