Mindent elborítanak az illegális plakátok

Gombamód megszaporodtak a közterületeken elhelyezett plakátok, felhívások. Legutóbb kék papírlapok borítottak be az utcákat, a buszmegállókat, a szemetesvödröket. A vizuális kupleráj megszüntetése rengeteg munkába kerül.

hirdetés

Lógnak, mocskosak, koszosak – ezek a vélemények azokról a kiragasztott plakátokról, melyekkel a városszerte lehet találkozni. A különböző lakás- és albérleti hirdetések, csodaszerek használatára buzdító felhívások, koncertmeghívók, és immáron egyetemisták tandíjjal szembeni tiltakozását kifejező kék lapok szinte mindenhol megtalálhatóak. Jobbára illegálisan.

A városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom Kft. pr-menedzsere, Lóczi Szidónia elmondta, a hatályos jogszabályok szerint a pécsi történelmi belvárosban ők sem adhatnak ki engedélyt legális reklámfelületetek kialakítására, mindössze a boltoknak engedélyezik azt, hogy megállítótáblákat tegyenek ki.

Az azonban mindenhol tilos, hogy kandeláberekre, az áramszolgáltató dobozaira, házfalakra, táblákra, buszmegállókra tegyenek ki hirdetményeket. A jogszabályokra azonban a többség fittyet hány, akik miatt lesz szemetesebb, koszosabb a város.

Teszik ezt annak ellenére is, hogy súlyos ezres, tízezres bírságot kockáztatnak. A Pécsi Közterület-felügyelet vezetője Schranz Richárd szerint is előfordulnak bírságok, ám hogy hány esetben szabtak idén, nem tudta megmondani.

A városképbe nem illő vizuális káosz ugyanakkor nem feltétlenül rossz, mégha nem is mutat túl jól.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint nem feltétlenül a köztéri plakátok megjelenésével van a fő gond, hanem azzal, hogy azt miként, hogyan teszik. Hiszen ezek a hirdetmények sokszor komoly társadalmi problémákat is felvetnek, s végtére is köztér a közösségeké, és akár művészetként is lehet magas szinten űzni. A brit graffiti-művész Banksy művészete éppen ilyen.