Nagy szívük van a pécsieknek

Nagy ereje van a közösségi összefogásnak a városban: számos jótékonysági egyesület bizonyítja, adakozni mindig van miből – karácsony idején különösen. Szomorú viszont, hogy bőven van kinek adományozni, nagyon sokan élnek mélyszegénységben, nehéz körülmények között. Ezért is jó látni azt a számos alapítványt, szervezetet, egyesületet, akik a hátrányos helyzetűek megsegítésére álltak össze és szabadidejüket, energiájukat nem kímélve próbálják jobbá tenni mások életét.

hirdetés

Összegyűjtöttünk párat a nagyobb pécsi egyesületek közül, akik karitatív tevékenységükről számtalan alkalommal tanúbizonyságot adtak. Szerencsére vannak olyan magánemberek is, akik szintén szívükön viselik a rászorulók sorsát, velük is gazdagabb a város.

Pécsi Jótékony Nőegylet

A szervezet 1997 óta űzi karitatív tevékenységét a városban, tevékenységük elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére, a tehetséges nehéz sorsú diákok kiemelésére, a válsághelyzetbe jutott anyák, nők és a helyi kulturális élet ápolására korlátozódik.

Mottójuknak Zsolnay Sikorski Júlia egyik gondolatát választották: „A jó szív isteni adomány, a jó tett emberi kötelesség”.

magyarok kenyere7
A Nőegylet a Magyarok Kenyere akcióból is kiveszi a részét

A pécsi hölgyek minden évben szervesen részt vesznek a Magyarok Kenyere országos és nemzetközi programjaiban, a nekik eljuttatott lisztből készítenek kenyeret, hogy az abból befolyó pénzt jótékony célra fordítsák. A „Nekem nincs ebédem” támogatói programot indulásuk óta működtetik, rengeteg karitatív gálaestet, koncertet szerveztek már e cím alatt. A befolyt összegből a szegényebb gyermekek iskolai étkeztetését finanszírozzák.

2013-ban megkapták Pécs Város Humanitárius díját.

Pécsi Első Lions Club

A pécsi klub 1990 óta tagja a Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének, szoros kapcsolatok fűzik őket német, olasz, horvát Lions Clubokhoz. A nemzetközi klubok egymással együttműködve gyűjtik az adományokat, felajánlásokat. Jelenleg a társaság első számú célja a vakság elleni küzdelem, az ehhez vezető betegségekkel veszik fel a harcot, nemcsak itthon, hanem nemzetközileg is a társklubok támogatásával (Sight First).

Tevékenységük a családi napközik és a szülőszállás működtetésétől kezdve a táboroztatásig széles skálán mozog – sokszor önkéntes diákok segítik őket munkájukban.

Szemem fénye alapítvány

A Szemem Fénye Alapítvány a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek és azok szüleinek szentelte a tevékenységét. A hospice-tevékenységen, a Dóri-ház működtetésén kívül még ők is szervesen kiveszik részüket a társadalmi szerepvállalásból. Még jótékonysági webshopot is üzemeltetnek.

Mindemellett ők is sok kampányt, programot, jótékonysági estet szerveznek.

A Dóri-ház az első hazai gyermekhospice ház, lelkes önkéntesek segítik a bentlakók életét.

hoppá szemem fénye
A Dóri-házat a gyógyíthatatlan gyermekekért hozták létre

Állami finanszírozásban nem részesülnek, minden kiadást adományokból fedeznek.

A többi egyesülethez hasonlóan a karácsonyi időszakban ők is lelkesen gyűjtik a felajánlásokat a rászorulóknak, nehéz helyzetűeknek.

Pécsi civil magánemberek

Szabó Iván: a neves ügyvéd, Pécs városának jogi képviselője sem szűkmarkú, amikor adakozni kell. Múlt év őszén 600 000 forint értékben adományozott egy új berendezést a Gyermekgyógyászati Klinika részére, öt éve egymillió forintot ajánlott fel szintén a kisgyermekek gyógyítására.

Vujity Tvrtko: a lokálpatrióta műsorvezető, Pécs jószolgálati nagykövete is minden alkalmat megragad, hogy segíthessen a rászorulókon. Lelkes résztvevője volt az „Ice Bucket Challenge” kihívásnak és hajlandó volt egy vödör jeges vizet a nyakába öntetni, csak hogy jótékonykodjon – ugyanis ez az őrület eredetileg egy karitatív akció volt.

Indul a jótékonysági játék!
Tvrtko és a “Fotózkodj egy csekkel!” akció

A „Fotózkodj egy csekkel” akció is tőle származik – tölts fel a Facebook-ra egy képet magadról és egy csekkszelvényről, amit egy jótékonysági egyesület számára fizetsz be.

Tvrtko minden évben szervezője a Baptista Szeretetszolgálat hagyományos cipősdoboz-akciójának.

A jótékonysági eseményeken sokszor felbukkan a pécsi gyönyörűség, Weisz Fanni modell is, neki szintúgy szívügye a hátrányos helyzetűek támogatása.