Napóra került a művészeti gimihez

A téli napforduló napján, december 21-én, vasárnap avatták fel Farkas László képzőművész Napóra című alkotását a pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola bejáratánál. Az eseményen Páva Zsolt polgármester mondott beszédet Rajnai Richárd, az iskola igazgatója pedig a mű történetéről szólt röviden. Az esemény elején egy perces csenddel emlékeztek a megjelentek a tegnap elhunyt Lantos Ferencre, az iskola atyjára.

hirdetés

Farkas László, a művészeti középiskola egykori tanára Napóra című művét ugyan még 1974-ben készítette, ám a szobornak a Vidámpark bezárása után új helyet kellett keresni. Az iskola még májusban kereste meg az önkormányzatot, hogy az alkotásnak méltó helyet biztosítanának a gimnázium előtt, miután a művész egy időben az iskola tanára volt.

Az avatón Páva Zsolt polgármester a téli időszámításnak az emberi civilizáció életében beöltött fontos szerepéről beszélt.

– A mai kor embere talán nem is tudja, hogy ez az időpont milyen fontos volt elődeink életében. Már ötezer évvel ezelőtt is készült olyan napóra, mint amilyen Írországban található, s amely csak egyetlen napon mutatja reggel kilenctől délután három óráig a pontos időt – fogalmazott a városvezető.

napóra2

Rajnai Richárd igazgató elmondta, régóta szeretné, hogy az iskola melletti terület személyesebbé válna, a most felállított alkotás – mint az iskola egykori tanárának műve – nem is kerülhetett volna jobb helyre.  A beszédek után a tavaly elhunyt művész családja ajándékot adott át Páva Zsoltnak: a polgármester az Orfűn látható, szintén Napóra címet viselő alkotásról készült művészi fotót kapta meg.

A betonból készült, felfelé szélesedő két hatalmas kart mintázó szobor 3 méter magas. Szimmetriatengelye pontosan észak-déli irányú. A délii résen jut be a napfény és az északi öblösödő felületre vetítődik. Itt 9 acélgolyó jelzi az idő osztását, egyébként óraszámozása nincsen.