Nektek szemét, másnak kincs: pécsi vendéglátóhelyek, ide a műanyag szívószálakkal!

2021 nyarától tilos lesz az egyszer használatos műanyagok használata az EU-ban. Sok pécsi vendéglátóhely már száműzte is ezeket, más alternatívákra váltott. Akik viszont még nem szabadultak meg a plasztikoktól, jövőre már valószínűleg nem tudnak mit kezdeni velük. Erre kínál megoldást két pécsi csoportosulás, akik jó célra használnák fel a bontatlanul megmaradt, feleslegessé vált szívószálakat. 

A Nevetnikék Alapítvány a Zöld Fiatalok Egyesülettel karöltve „zöld” akciót hirdet a pécsi
vendéglátóhelyeknek, akik részvételükkel egyetlen lépéssel két jótettet is véghez vihetnek.

Ha kivezetik és az alapítványnak adják a műanyag szívószálakat, akkor a kórházi foglalkozások alkalmával szívószálduda készülhet belőlük a beteg gyermekek vidítására, ami így szól:

A jópofa hangszerek mellett pedig a gyerekek és babáik trendi ékszereket készíthetnek a feleslegessé vált plasztik szívószálakból, így:

Honnan az ötlet?

A törvény alapján jövő év júliusától Magyarországon tilos lesz műanyag szívószálakat forgalmazni. A pécsi vendéglátóhelyek tulajdonosaitól, akik már előbb leváltják ezeket papír, bambusz, acél, üveg, vagy más, alternatív szívószálra; a fennmaradt, becsomagolt eszközöket a szervezők boldogan vennék át. Cserébe büszkén mutatják be Facebook-oldalunkon az akcióban résztvevő zöld éttermeket, kávézókat, cukrászdákat, illetve egy elismerő matricával is megjutalmazzák őket.

A következő elérhetőségeken várják a felajánlásokat:

E-mail: gloria@nevetnikek.hu,

Telefon: +36 30 580 4427.

Mitől lesz jobb, ha a poharak helyett a kórházba kerülnek ezek az amúgy környezet károsító műanyagok?

Egy műanyag szívószál nehezen újrahasznosítható, átlagos felhasználási ideje, „élettartama” ráadásul nem több, mint 20 perc.

Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány elnöke elmondása szerint azonban a kórházban a szívószál-duda készítésekor a gyerekekkel legalább egy órán keresztül szoktak nevetni, a dudákat utána a gyerekek elviszik magukkal, és sok-sok napig fújják boldogan.

Hozzátette, hogy rendkívül hálás eleme ez a programjuknak, mert amennyire egyszerű
elkészíteni, annyira vicces utána vele versenyezni. A maradékokból pedig szívószálkarkötőt,
nyakláncot tudnak fonni.

Mint megtudtuk, hosszú távon egyébként a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei is keresnek majd egy hasonlóan egyszerű, de mókás hangot adó eszközt, amivel ki tudják váltani a műanyag szívószálakat, addig viszont időt és pénzt spórolhatnak ezzel a megoldással.

hirdetés

Hirdetés