Építik az új állatkertet

állatkert-alapkő5

hirdetés

Megfeszített munkával dolgoznak már a májusban bezárt pécsi állatkertben a kivitelezők, hogy 1,2 milliárd forintból egy világszínvonalú vadasparkot hozzanak létre a régi zoo területén. Az alapkövet már letette Páva Zsolt polgármester.

A teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott beruházás kapcsán Páva Zsolt a hétfői alapkőletételen azt mondta, az állatkertet a mai kor turisztikai igényeinek megfelelően és az ökológiai, fenntarthatósági szempontoknak megfelelően fejlesztik, így az intézmény színvonala eléri a hasonló nyugat-európai létesítményekét.

Letették az alapkövet, de már hetek óta dolgoznak a zooban a szakemberek
Letették az alapkövet, de már hetek óta dolgoznak a zooban a szakemberek

A pécsi zoo a milliárdos építkezés után, várhatóan 8-10 hónap múlva fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen, eddig Pécsen be nem mutatott fajokkal, oktatási centrummal várja majd a látogatókat. A fő szempont, mondta Páva, a fejlesztés során az volt, hogy minden környezetvédelmi kritériumnak megfeleljen a zoo, egyúttal hozza közelebb az állatokat a látogatókhoz.

állatkert-alapkő6

Kiemelte, hogy az új állatkert egészen más lesz, mint az 1961-ben társadalmi munkában, pécsiek által épített vadaspark, hiszen az elmúlt években felújított, korszerű kifutókon kívül mindent átépítenek. Kényelmes, tágas sétaútvonalak, modern, az állatoknak megfelelőbb kifutók jönnek létre, tengeri és édesvízi akvárium, terrárium, oktatási központ, büfé, komolyabb parkoló épül.

Az állatkertben természetesen nemcsak a ma ismert 200 faj 1000 egyede kap helyet, hanem különleges, Pécsen korábban nem vagy alig látott állatok is érkeznek. A teljesség igénye nélkül: barnamedve, leopárd, puma, tigris, fóka, varacskos disznó, tehénantilop, cápa, keselyű érkezik Pécsre tavasztól.

Az állatok ideiglenes kifutókban kaptak helyet
Az állatok ideiglenes kifutókban kaptak helyet

Páva Zsolt elmondta, az új állatkert az előzetes várakozások szerint jelentősen növelni fogja Pécs turisztikai kínálatát; a tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé nő.

Az új állatkertben nagy hangsúlyt fektetnek majd a környezeti nevelésre is, ezért ökuturisztikai parkot alakítanak ki a területén, ahol bemutatják a Mecsek és környékének állat- és növényvilágát is.

Ilyen lesz - Látványterv: Nara Stúdió Kft.
Ilyen lesz – Látványterv: Nara Stúdió Kft.

A fejlesztés részét képezi emellett, hogy tágas parkolót alakítanak ki a vadaspark szomszédságában, valamint a helyszínhez közelében kerékpározásra alkalmas erdei útvonalat építenek.

Az építkezés idejére a korábbi állatok a kert területén maradtak, őket ideiglenes kifutókban, karámokban helyezték el.

Galéria a Nara Stúdió Kft. látványterveivel: