Nézzen gyönyörű drónfelvételeket Pécsről!

Pécs és a Mecsek nagyon adja magát ahhoz, hogy hangulatos, gyönyörű drónfelvételeket készítsenek róluk a profi lebegő-repülő kamerás operatőrök. Körbenéztünk a YouTube-on, és a lélegzetünk elállt ezektől a szövegelésektől mentes csodás felvételektől, amelyek tökéletes városimázs-filmeknek is beillenek.

hirdetés

Nemrég került fel a legnagyobb videómegosztó oldalra az a közel 3 perces kisfilm, amelyet Balog András és csapata készített a Mecsekben található Máré váráról. A legjobb az egész videóban, hogy „semmi extra” nem történik benne, „csupán” remekbe szabott felvételeken láthatjuk a legendák övezte romot. A Mecsek megunhatatlan környezete, a naplemente, az epikus zene közel hozza az eldugott kis vármaradványt, amelyet minden szögből körbejár az alkotók drónja nyugodtan, lassan, csendesen.

Mi történik Pécs felhői felett? Hát süt a nap, és büszkén mered az ég felé a TV-torony. Az RC Freshy-Drone Photo által készített videóban a drón a torony csúcsát közelíti, onnan nézzük a város felett úszó felhők nem mindennapi látványát. Egy távolabbi felvételen a TV-torony aprónak tűnik, mindent ellepnek a fellegek, a nap mégis süt. Fenséges képek ezek, minden pécsi szívét megdobogtathatják. A film ugyan kevésbé van jól vágva, de ezért már az elején kárpótol a ködből felbukkanó Szabadság-szobor súlyos képe.

A YouTube PopiRallye nevű felhasználója is a TV-tornyot vette célba drónra szerelt GoPro kamerájával. Nagy megfejtés nincs a videóban, de a torony magasságát mégis remekül átadja ez a pár perces filmecske. A remek zenének köszönhetően az épület monumentálissá válik, mi meg csak pásztázzuk a részleteket: a kilátót, a görbülő térben impozánssá váló Misinatetőt, és a felhőket.

A Flying Eyes Drone Media búcsúja a Magasháztól lenyűgözőre sikeredett. Rezzenéstelenül sikló drónjuk körbejárja az épületet (a bontást kivitelezők engedélyével), minden irányból vet rá egy utolsó pillantást, a zeneválasztást pedig leginkább azok fogják díjazni, akiknek hiányozni fog a szellemház. Nem csupán a Magasház miatt szép ez a film, hiszen az épület környékét sem mindennap lehet ilyen szögekből, ekkora magasságból, ilyen élesen látni.

Szintén a Flying Eyes társasága csinált egy drónfilmet a néhai FEMA üzletházról, amelyben a város egyik kevésbé turistacsalogató épületét – illetve annak maradványát – olyan szögekből is láthatjuk, ahogyan azelőtt még soha. Mintha egy katasztrófafilmet látnánk. A FEMA sitthegyéhez közel repülő drón karnyújtásnyira hozza a lepusztulva magára hagyott, szép emlékű üzletkomplexumot. Annak fényében pedig remek nézni ezt a videót, hogy a város nemrég megkapta a FEMA bontási engedélyét, szóval „élőben” már nem sokáig láthatjuk.

Halász Csaba belvárosi sétarepülésre invitálja nézőit ezzel a negyedórás drónvideóval, amelyben ugyan jobb és rosszabb felvételek váltogatják egymást a történelmi városközpont ékességeiről, de ezt a pécsiek feltehetően elnézik a készítőnek, hiszen nem lehet nem csodálva lesni a városháza fölött repkedő kamera képeit, a Székesegyházat, a Dzsámit, a főteret és a fesztiválozókat, és folytathatnánk.

Összeállításunk végén pedig nézzék meg, ahogy a Malomvölgyi-tó jege felett repkedő drón szemet vet a békésen úszkáló kacsákra. Természetfilm az egész.