Nyit a sípálya a Mecsekben!

AZ ELŐREJELZÉSEK SZERINT NAGY MENNYISÉGŰ HÓVAL ÉRKEZHET MEG SZOMBATON A TÉL – adta ki a közleményét Magyar Közút Nonprofit Zrt.

hirdetés

10.15 Vasárnap – Gyorsan olvad, de lehet szánkózni

Szombat este 5-10 centiméter hó hullott a Mecseken. A hegyet már kora délelőtt sokan keresték fel. A buszok közlekednek, az utak is jól járhatóak. Tuti tipp: a Mecsek déli oldalát nem fújta szét a szél, érdemes arra venni az irányt.

IMG_2725

23.40 Szombat – Már csak helyenként szállingózik

A havazás elállt, helyére megérkezett a szél. Csak reménykedni tudunk, hogy hagyjon egy kis havat a Mecseken a vasárnapi ebéd utánra is.

21.26 Szombat – Nyit a sípálya

A Pécsi Sípálya vasárnap kinyit – közölték a Facebook-oldalukon! Egész pontosan ezt írták:

Kedves Sporttársak!
Leesett az első hó a Misinán!!!

Holnap (vasárnap) természetesen megtaláltok minket a síházban délelőtt 9 órától, örülni fogunk!!!

sípálya
Hegyre fel!

21.05 Szombat – Már Pécsen is havazik

Kora este megérkezett a hó Pécsre is. A Misinánál már pár centi meg is maradt.

Egy éve is novemberben esett le az első hó Pécsett, akkor így nézett ki a Misina:

12.10 – Szombat – Kékestetőn is zuhogott a hó

Ezen a felvételen jól látszik, ahogy behavazódik a Kékes. Kora délutánig 4 centi hó esett.

10.15 Szombat – Sopronban már leesett az első hó!

Reggel fél hétre már fehérek voltak a háztetők. Mutatjuk!

Sopronban Bognár László az alábbi fotót lőtte. Bizonyára melegebb napokat is megélt már ez a négy betű. Azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a kép árulkodik arról, hogy a tél csak a kis lábujját tette be a leghűségesebb városba, mert itt-ott kikandikál a zöld.

hó_Sopron

Az első hó egyébként a Kőszegi-hegységben esett, november 6.-án.

Most pedig egyelőre még eső esik, de!

Az ország jelentős részén egyelőre eső esik, de a hőmérséklet a nyugati határ mentén csökken, és ezzel egy időben az eddigi eső egyre inkább havazásba vált át. A Kisalföldön és Vas megye nyugati felén már megmarad a hó, helyenként vékony lepel borítja a tájat, máshol még nem marad meg a hó, az úthálózat egyelőre vizes.

Csak téli gumival!

A megváltozott útviszonyok miatt a szokottnál vezessenek lényegesen óvatosabban, tartsanak nagyobb követési távolságot és lehetőség szerint nyári gumival szerelt autóval már ne induljanak útnak! Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint ma az első téliesebb napra számíthatunk, a Dunántúl nyugati részén és a Bakony magasabban fekvő területein intenzívebb havazás várható és komolyabb mennyiségű,  akár 10-15 cm hó is eshet.   

Magyar Közút Nonprofit Zrt. az időjárási körülményeknek megfelelően valamennyi megyében és az autópálya mérnökségeken II. fokú a téli tisztántartási készenlét rendelt el, országszerte 467 fővel látnak el ügyeleti szolgálatot. A gépekkel preventív módon, illetve a csapadékviszonyoknak megfelelően közvetlenül is végeznek a síkosság mentesítési munkákat.

Bővebb info:

Nagyobb fennakadást nem jelentettek a társaság útellenőrei, ugyanakkor a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a téli időjárási körülmények között fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek. Az autósok indulás előtt az aktuális útviszonyokról friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon és a www.utinform.hu weboldalon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.