Ő tervezte a pápa oltárépítményét

Sorozatunkban úgy mutatjuk be a pécsi városházi képviselőket, ahogyan még nem ismerhették őket. Megtudhatjuk, mit szeretnek a városunkban, mivel foglalkoznak szabadidejükben. Oszoli Dénest (KDNP) kérdeztük.

hirdetés

– Melyik a legkedvesebb emléke, amely Pécshez kötődik?
– 1989-ben Pécs először adott otthont a Taizé-i Ifjusági Találkozónak. Ez már a politikai nyitás egyik fontos eseménye volt. Én a Szent István templomban vezettem az oda érkező fiatalok fogadását. Rengeteg egyetemista jött ekkor Nyugat-Európából, akik jókedvűek voltak és barátságosak. A mozgalom alapítójával, Roger testvérrel is kezet foghattam. De a legnagyobb élményem a pápalátogatás volt, 1991-ben. Megválasztásától fogva nagy tisztelője voltam II. János Pálnak, és ráadásul én tervezhettem a pápai mise oltárépítményét. Ez a Gondviselés különleges ajándéka volt számomra.

Oszoli Dénes

– Melyik a kedvenc pécsi helye, helyszíne?
– A Szent István tér, a Dóm térrel. Egyrészt egy gyönyörű építészeti együttes, másrészt rengeteg élmény köt ide. Kisgyerekként sokat hintáztunk az akkor még meglévő játszótéren. Nagyapám, ha szomjasak voltunk, a Kioszk teraszán rendelt nekünk málnaszörpöt, magának pedig csapolt sört. A tér alján volt az általános iskolánk, a székesegyházba pedig ministrálni jártunk. Ezért nemcsak a környéket, de a bazilika épületét is úgy ismerem, mint a tenyeremet. Jövet-menet mindig nagy élvezettel figyeltem a különböző ásatásokat, a műemléki építkezéseket.

– Mit szeret a legjobban a városban?
– A Mecsek izgalmas domborzata, a város gazdag kulturális öröksége és élhető léptéke így együtt biztosítja azt a vonzerőt, amiért Budapestet megismerve is mindig tudtam, Pécsett akarom leélni az életemet. Gyerekként sokat kirándultunk a Mecseken, de a saját családommal is ez az egyik kedvenc kikapcsolódásunk. A természeti szépségek mellett nagyra értékeltem a képzőművészet, az ihletett emberi alkotások szépségét, ahova az építészetet is sorolom. Pécs művészeti élete ma is inspiráló, pezsgőnek mondható. Ebben a városvezetés szerepén túl nagy jelentősége van az egyetem jelenlétének, az EKF beruházásokkal megvalósult minőségi helyszíneknek és a jól szervezett kiállításoknak.

– Ha élhetne más országban, városban, akkor hol élne és miért pont ott?
– Sosem vágytam arra, hogy máshol éljek, de ha ez a kérdés, akkor egy pár éves angliai tartózkodásnak látnám az értelmét, a nyelv jobb elsajátítása érdekében.

[box title=”Villámkérdések”]

Családi állapot: nős
Gyerekek: Dániel (25), Borbála (23), Mihály (20), Gellért (18), Zsófia (16)
Kedvenc film: Forrest Gump (fsz.: Tom Hanks 1994)
Kedvenc könyv: Szegény Dzsoni és Árnika (Lázár Ervin 1981)
Szabadidő: bringázás, futás, túrázás, barkácsolás, képzőművészet, olvasás
Hol nyaralna legszívesebben: feleségével Visegrádon, ahol a nászutuk volt[/box]