Ők a jövő kreatív mesterei

A kreatív szakmák világában egyszerűbb a fővárosban boldogulni, nagyobb a lakosságszám, komolyabb kapcsolati tőkét lehet kiépíteni, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. Ennek ellenére Pécsett nagyon erős a kreatív ipar, ami talán köszönhető annak is, hogy egyes fiatalok – emberibb léptéke és szépsége miatt – a baranyai megyeszékhelyet választják az érvényesüléshez. 

hirdetés

László Eszter: Hulladékból remekművek

Eszter eredetileg budapesti, tizenkét évvel ezelőtt mégis beleszeretett Pécsbe. Egy hónapja nyitotta meg a Király utcában speciális műhelygalériáját, melyben ő maga is dolgozik. Eredetileg formatervezőnek készült, és sok év után most végre lehetősége van megvalósítani álmát. Saját vállalkozásában hulladékból készít  lakberendezési tárgyakat, dekorációs elemeket, bútorokat és régi tárgyakat is felújít. Műhelye egyelőre kísérleti laboratóriumként működik és prototípusokat készít, a bevált tárgyakkal pedig termékfejlesztésbe kíván kezdeni.

lászló eszter

lászló eszter2

Mayer Zsófia: bölcsészből bőrdíszműves

Zsófi 2012 nyarán alkotott először bőrből. Korábban filmelméletet tanult a bölcsészkaron, és egy évig járt televíziós műsorgyártó szakra. Majd egy reggel arra ébredt, hogy szeretne valami egészen mást csinálni, így elsajátította a bőrdíszműves szakmát. Szívesen használ hulladékbőrt és egyéb, akár szokatlan vagy újszerű anyagokat és – többek között – kreatív, dizájntáskák készítésével foglalkozik. Jelenleg egy pécsi közösségi műhely keretein belül dolgozik, így a legkülönfélébb együttműködések során tervezi és kivitelezi termékeit. A döntő érv amellett, hogy Pécsen maradjon a közösség, a kooperatív tervezés és a közös alkotás volt.

mayer zsófia, bőrdíszműves mayer zsofia bordiszmuves3 mayer zsofia bordiszmuves2

Szabó Tímea: pécsi divatot teremt

Tímea Budapestről tért haza Pécsre, miután elvégezte a KREA divattervező szakát. És bár ebben a világban egyszerűbb a fővárosban érvényesülni, Timi szülővárosa mellett döntött. Mint mondja, ez egy abszolút átgondolt és tudatos lépés volt, melynek egyebek mellett az volt az oka, hogy kihívást látott a pécsi divatélet fellendítésében.Ruháira a nyersesség és a laza nőiesség jellemző, fontos számára ugyanakkor, hogy az általa tervezett darabok a hétköznapokban is hordhatóak és bárki számára elérhetőek legyenek.

szabó tímea, divattervező3
Szabó Tímea (jobbra)

szabótimi