Zöldfalu Uránvárosban

7,5 milliárd forintnyi európai uniós forrásból fejlesztenék Uránvárost, amelynek keretében teljes energetikai korszerűsítést hajtanának végre a 17 emeletes házon, a Radnóti Szakközépiskolán és 14 panelházon, emellett térfigyelő kamerarendszert és ledes közvilágítást építenének ki a városrész központjában.

hirdetés

A pécsi közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy Pécs Eszék és Maribor városaival közösen részt vesz a Horizont2020 elnevezésű európai uniós programban, amelynek célja, hogy a zöld technológiákhoz kapcsolódva olyan gazdaságfejlesztési folyamatok induljanak a pályázó településeken, amelyek az úgynevezett okos városok kialakítását eredményezik.

Az uniós program egyik eleme a Lighthouse-kiírás, amelynek során Pécs uránvárosi részét fejlesztenék. A pályázat céljai között szerepel energiahatékony lakókörnyezet és környezetbarát közösségi közlekedés kialakítása.

A projekt során teljes energetikai korszerűsítésen esne át több mint egytucat négyemeles épület, (közel 600 lakás), a 17 emeletes ház és a Radnóti Miklós Szakközépiskola épülete, amelyek ezáltal nulla energiafogyasztású, fentartható épületekké válnának. Az ingatlanokon teljes hőzigetelést és fűtéskorszerűsítést hajtanának végre, a 17 emeletes ház déli oldalára például 12 emelet magasságnyi, teljes szélességű függőleges napelemfalat telepítenének.

A beruházáshoz kapcsolódóan négy elektromos buszt állítanának forgalomba, ezért az uránvárosi buszállomáson elektromos töltőállomást és napelemes buszvárókat létesítenének. A közterületeken energiatakarékos, ledes közvilágítást alakítanának ki, emellett térfigyelő kamerarendszer vigyázna a lakók biztonságára. A projekt elsősorban az Esztergár Lajos és a Hajnóczy utcák által határolt tömböt, az Ybl Miklós utca déli szakaszát, valamint a Szilárd Leó parkot és az Uránbányász teret foglalja magába.

Decsi István, a terület önkormányzati képviselője szerint amennyiben Pécs nyer a pályázaton, Uránváros az egyik zászlóshajója lesz a hazai zöld gondolkodásnak. Erb József a közgyűlésen azt mondta, Pécs a pályázat során igazi példát mutathat majd a többi európai városnak, jelentősége óriási. Kiemelte: Uránváros egyes részei teljesen megújulnának, még soha nem költöttek ennyit egyszerre a városrészre, mint e sikeres pályázat keretében.

A pályázat nem igényel önerőt az önkormányzattól, a maximális támogatás összeg 25 millió euró, azaz mintegy 7,5 milliárd forint.