Óriási gyűjtemények, fényűző villák, luxus

Mintegy százötven évig a Vasváry név a pécsieknek egyet jelentett a fényűzéssel, a pompával. A Traiber néven induló vaskereskedő nemesi család – akik később roppant ötletesen Vasváryra magyarosították nevüket – háza és panorámás villája hatalmas vagyonról árulkodott, és erről tanúskodik ma is.

Hirschfeld, Hamerli, Zsolnay, Angster, Littke, Lakits – csak pár nagy nevű család Pécs 19. századi történetéből. Az általuk megteremtett pezsgő ipari élet egy pezsgő társasági, kulturális életet is magával hozott – mindkettő nagy alakjai között ott voltak a Vasváryak is.

A Vasváry család története egészen 1688-ig nyúlik vissza, mikor négy fivér, Traiber János, Miklós, György és Márk magyar nemesi címben részesültek I. Lipót által. Címerállatuknak az ágaskodó oroszlánt választották.

1882-ben engedélyezte a császár, hogy családnevüket hivatalosan is Vasváryra változtassák. Traiber Márk unokái – János, Pál Imre – voltak azok, akik áttelepültek Sopronból Tolna megyébe 1790 körül. János Bonyhádon nyitott vas- és fűszerkereskedést, majd 1812-ben megvásárolta a pécsi Fehér Hattyú házat, itt nyitott üzletet.

Ebben az évben tette be tehát a lábát az első Vasváry Pécsre (akkor még Traiber néven). Az itt nyitott üzletet 1837-ben átadta fiának, Lipótnak. Csak két évig volt az övé, mert 1839-ben meghalt édesapja, János, az üzletet eladták. Egy évre rá már új üzletet nyitott a közeli Rosinger-házban (a mai Király utca 19.). 1850-ben hunyt el, ezután 19 évig megözvegyült felesége vitte a boltot. Tizenöt évesen vette át a kereskedést Lipót fia, Traiber (majd Vasváry) György. 1860-ban megházasodott, később öt gyermeke is született.

A Vasváry család galériája – a bal felső sarokban György (forrás: aranyosfodorka)

György volt a család legjelentősebb pécsi alakja. Már fiatalon belevetette magát az üzleti életbe és hamar a családi bolt tulajdonosa lett, bővítésekbe kezdett, majd több szerszámkereskedést is beolvasztott a Vasváryak üzletébe az évtizedek alatt.

A Király utcai házát gyönyörűen berendezte, pompával látta el. Készíttetett egy festményt, ahol a család ősei láthatóak, megalkotta háromszáz évre visszamenőleg családfáját. Sok helyre felrakatta az üzlet cégérét, szkókói villáját is fényűzővé tette kívül-belül, mintegy 1300 darabos Zsolnay-gyűjteményt hozott létre ott, a 20. század elejére mintegy kilencszáz tőke szőlőt ültetett. Ő kérelmezte a névváltoztatást is, a család nemesi címét kihangsúlyozandó.

A Vasváry-ház a 19. század végén

Vasváry György elsőszülött fia, Ferenc, szintén nagy nevet szerzett magának, csak ő a jogtudományok területén. Számos iskolát elvégzett, a pécsi jogakadémián, majd az Erzsébet Tudományegyetemen statisztikát és közigazgatástant tanított még nyugdíjasként is, 1945-ig. Számos tanulmány, kötet fűződik a jogászprofesszor Vasváryhoz.

A Vasváry-ház
A Király utca 19. szám alatti telek már nagyon régóta lakott volt, Traiber Lipót 1840-ben vásárolta meg, vaskereskedését ide helyezte. A Vasváryak tulajdonában nyerte el mai alakját, 1870-ben – egy évvel György kezébe kerülése után. A homlokzatot kicsit megemelték később, a Vasváry név a címerrel és a nőalakokkal pedig 1883-ban került fel a falra, egy évvel a magyarítás után. Vasváry György két öntöttvas cégére 1892-ben készült el, a ház földszintjére került. 1893-ban elhelyezték Sikorsky Tádé két Zsolnay kerámia domborművét is a belső udvarra néző falakra. Közel másfél évszádon keresztül éltek a Vasváry-házban a család tagjai, az utolsó itt élő Vasváry György unokája, Mária volt, aki az államosítás után bérlőként lakott itt.
Még most is megcsodálható a Király utcán
A Vasváry-villa
Vasváry György 1878-ban vásárolt meg egy gyönyörű telket Kis-Szkókóban, széles panorámával a városra. 1884-ben pedig már állt is a hivalkodó, háromszintes magánvilla egy nagy szőlőskerttel. Az épületszobrászati munkák a Zsolnay-gyárból valók, a pirogránit domborművek a déli homlokzaton szintén. A család címere természetesen itt is látható, a főbejárattal szemben kerámia szökőkút díszíti a parkot. A lépcsőzet két oldalán pedig Deák és Széchenyi mellszobra látható. Ma az MTA Pécsi Területi Bizottsága ez, számos konferenciának adnak otthont a hajdani Vasváryak szalonjai.
A hivalkodó Vasváry-villa épülete ma