Összefogtak a pécsi társasházak

Két pécsi társasház is pályázott arra az egymillió forintos támogatásra, amit az OTP Bank Házfórum oldala hirdetett meg. A facebookos közönségszavazásos játékon az egyik pécsi közösség a ház közös, romos állapotban lévő udvarára, a másik pedig az egyik Ifjúság úti tízemeletes lépcsőház életveszélyes liftszerkezetének felújítására költené a pénzt.

hirdetés

A legjobb kilenc pályázó társasház közé két pécsi is bekerült a társasházakkal foglalkozó Házfórum.hu weboldal felhívására indított játékon. A „játék” elég komoly, egymillió forintot kap az a közösség, akinek a ház felújításra vonatkozó ötletét, tervét legjobbnak értékelik a Facebook szavazói.

A két lépcsőházra ezen a linken lehet szavazni egy lájkkal! A játék július 31-ig tart.

 

Berta Bálint és párja, Ádám Ivett egy éve költöztek a József Attila úti, a pécsiek által csak ”Pepsi-háznak” hívott lakóépületbe.

Lévén mindkettőjük építész, tervező és grafikus, a romos udvar láttán rögtön kalkulálni és tervezni kezdtek, így megszületett egy olyan elképzelés, látványterv, amely az elnyerhető egymillió forintból és némi közösségi munkából megvalósítható.

– A ház udvarát egy 30-40 éves téglakerítés választotta el a szomszéd telektől. Nemrég azonban könnyen megadta magát az időjárás viszontagságainak, és leomlott – mondja Bálint. – Az udvar talaján 30-40 centis szintkülönbségek is mérhetőek, így az érkező autók is nehezen tudnak parkolni, sokszor leér az aljuk, ráadásul a vaskaput lakattal és lánccal tudjuk csak nyitni-zárni, ezeknek a csörömpölése nagyon felhallatszik, mindenkit zavar. Nagy a forgalom, hiszen egy 24 lakásos társasházról van szó – sorolja a gondokat.

társasház játék udvar
Ez a Pepsi-ház udvarának látványterve

Bálint és Ivett ugyan a szomszédok segítségével, igazi közösségi munkával kezdték újraépíteni a leomlott téglakerítést, de egymillió forint segítségével minden hamar megoldódna, a Pepsi-ház udvara méltón fogadhatná az érkezőket.

Egy Ifjúság úti tízemeletes társasház lakóközössége szintén pályázik az összegre, ők a liftrendszer felújítására költenék a pénzt. Két lépcsőházról van szó, így a beruházás körülbelül 3 millióba kerülne. Pályázatokból és saját forrásból kell előteremteni az összeget, tehát egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben.

A ház közössége öregedik, az idősebbek nem tudnak sokat lépcsőzni.

társasház játék lift
Az öreg, életveszélyes lift

Garai Zsófia itt él és pályázatírással foglalkozik, ő figyelt fel a közönségszavazásos játékra. Elmondta, a lift teljesen elavult, már régóta a teljes leállítás fenyegeti. Rendszeresen 10-15 centiméterekkel túlfut, már kevesen utaznak benne.

A romló állapot miatt az éves karbantartási díj is folyamatosan növekszik.

Zsófia miután rábukkant a Házfórum felhívására, rögtön a közös képviselőhöz fordult, aztán a lakóközösség elé került a dolog, akik azonnal megszavazták a játékon való indulást.

Most mindenki reménykedik,  hátha felújíthatják a liftet, hiszen rengeteg idős lakik a felsőbb szinteken, akiknek nagy akadályt jelent a sok lépcsősor.

A játék július 31-ig tart.