Ötven éve róják az aszfaltot a Veress Endre utcában a pécsi autómodellezők járgányai

Ötven éve költözött mai telephelyére a város egyik legsikeresebb, legkomolyabb hagyományokkal bíró klubja, a Pécsi Ércbányász Modellező Klub. A Veress Endre úti pályák az autómodellezők Európa- és világbajnokságainak adnak otthont, a pécsi versenyzők pedig sorra gyűjtik be a nemzetközi elismeréseket.

hirdetés
Uránia Mozi

Vasvári Pál, a Pécsi Ércbányász Modellező Klub autós szakosztályának elnöke elmondta, a klubban lehetőség van a modellezés gyakorlatilag minden ágát űzni. Az autósok több pályával rendelkeznek és rengeteg fajta modell létezik, így több kategóriában versenyezhetnek, méterarányok szerint is leosztva. Persze a többi modellező is megtalálja a helyét: a hajómodellezők az Orfűi-tavon, a repülőmodellezők pedig a Pogányi Reptéren gyakorolhatnak.

– A klub története nagyon régre nyúlik vissza, mai formájában pedig 1957 óta áll fenn. 1970 jeles év lett az életünkben, hiszen ekkor, még pontosabban október 29-én költöztek elődeink a Veress Endre utca 17. szám alatti telekre.

A szakosztályvezető elmondta, háromféle pálya áll az autósok rendelkezésére. Az aszfaltpálya, a betongyűrűre épített körpálya ahol a sebességi autózás folyik – és ahol tavaly Európa-bajnokságot szerveztek –, és az idén átadott rc-offroad pálya.

Az új RC-pálya

– Jelenleg közel ötven fő autómodellezik a klubban, ők heti-kétheti rendszerességgel jönnek össze, ahogy idejük engedi. A kültéri pályáknál nyilván az időjárás is befolyásoló tényező. A versenyszezon általában március végétől október végéig tart.

A Magyar Bajnokság idei utolsó fordulója Pécsen zajlott

A pécsi pályák adtak már otthont számos nemzetközi versenynek fennállásuk óta, Európa- és világbajnokságoknak, és nincs is miért szégyenkezni a pécsieknek: a Pécsi Ércbányász Modellező Klub tagjai, a klub fennállása óta számos Európa- és világbajnoki címet, dobogós helyezéseket hoztak haza, főként a repülőmodellezők. Elmondható, hogy a klub Európa és a világ élvonalához tartoznak – persze rengeteg kategóriában lehet versenyezni.

Egy autómodell belülről

– Ha valaki szeretne klubtag lenni, először érdemes felvenni a kapcsolatot a klubbal, mindegy hogy rendelkezik-e már modellel, vagy még csak tervezi a vásárlását. A tagok segítenek milyen modellt, alkatrészt érdemes választani, számtalan fajta létezik, és a klubnál is sok különböző fellelhető – mondta. – Vannak akik évente csak 1-2 alkalommal használják a pályát, viszont ha „stabilabbá válik” ez a hobbi, akkor érdemes csatlakozni a klubhoz.

A versenyzésen kívül a modellezés népszerűsítése is fontos. Ezzel kapcsolatban Vasvári elmondta, az elmúlt években többször jártak falunapokon, tartottak bemutatókat – igyekeztek minél több helyen jelen lenni. Úgy véli, jó lenne, ha több nyílt napot tudnának szervezni, amikor bárki bejöhet és megtekintheti a pályákat, megnézheti hogyan zajlanak a versenyek, hogy mennek a modellek.

A Veress Endre úti pályakomplexum

Sajnos a koronavírus miatt a nyílt nap idén elmaradt, de jövőre mindenképpen szeretnének egy nagyobb formátumú rendezvényt szervezni.

Az autómodellezők Facebook-oldalán számos videón láthatjuk, hogy is működik ez a hobbi!

Képek forrása: RC Pécs Facebook