Páva Zsolt mindenevő, és a többiek?

Vajon milyen filmeket szeretnek a pécsi városvezetők? Nem találgattunk, inkább megkérdeztük őket, hogy szabadidejükben melyik mozit kedvelik.

hirdetés

 Páva Zsolt polgármester: 

Ki gondolná a város polgármesteréről, hogy szereti a Trónok harca című, hatalmas sikerű fantasy-sorozatot? Pedig így van, a sárkányokkal, erőszakkal és intrikával teli széria a – saját elmondása szerint nem nagy sorozatkedvelő – városvezetőt is a tévé elé szegezi.

– Újabban a Trónok Harca évadaiba pillantok bele, és nem titok, várom a folytatásokat is, ha pedig időm engedi, meg is nézem az epizódokat – mondta.

A polgármester szereti a történelmi és a kosztümös filmeket is, de számára a legfontosabb, hogy egy filmnek legyen mondanivalója. Épp ezért lehet az, hogy kedvenc filmje a Tűzszekerek.

– Akárhányszor meg tudnám nézni, magával ragadó a miliő, a brit gyarmati idők korrajza, no meg az emberi kapcsolatok, a barátság és egy sportoló felkészülésének bemutatása miatt – mondta Páva Zsolt, akiről kiderült, hogy igazi filmrajongó.

Ingmar Bergman a polgármester kedvence (kép: Persona)
Ingmar Bergman a polgármester kedvence (kép: Persona)

– Mindenevő vagyok, így a nem feltétlenül magas színvonalat képviselő filmeket is meg-megnézem, ha kikapcsolnak. Amit viszont kerülök, az az öncélú szadizmus, a véres jelenetábrázolás. Egy-egy jó thrillert ellenben bármikor megnézek, de szeretem a nehéz műfajokat is. Nagy kedvencem Ingmar Bergman, akinek az összes filmjét láttam – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy feleségével sokszor jár moziba is, és nem csak a tipikus látványfilmekre ülnek be.

 Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője: 

Az országgyűlési képviselő szoros napirendjébe azért néha-néha be tud csempészni egy-két krimit és thrillert, amelyeket általában felvételről néz otthon – kedvenc filmje is idevág.

– A Rene Russo és Pierce Brosnan főszereplésével készült Thomas Crown-ügy egyértelműen a kedvencem, már több mint egy tucatszor láttam, de bármikor meg tudnám nézni – mondta.

Könnyedebbre is jut ideje a komoly munka és a komoly filmek mellett.

– A Két pasi meg egy kicsi című sorozatot szoktam nézni, mert kellően bugyuta és vicces ahhoz, hogy kikapcsoljon, ellazítson a munka után – mesélte a képviselő, aki ritkán jut el moziba, de ha mégis, akkor teljes mértékben rábízza magát a feleségére, mivel „ő választ, és általában jól!”.

 Girán János alpolgármester: 

Girán János alpolgármester nagy rajongója Quentin Tarantino alkotásainak.

– Az ő filmjeit kedvelem, mert egészen egyedi, sajátos rendezői látásmódot alkalmaz. Egyértelműen Tarantino második filmje,  a Ponyvaregény a kedvencem. Számos alkalommal láttam és még valószínűleg sokszor fogom is, számomra örök klasszikus – mondta.

Az alpolgármester ugyan nem igazán néz sorozatokat, a Miért éppen Alaszka című széria darabjai mégis bármikor képesek kikapcsolni. Moziba is jár havonta egyszer-kétszer, legtöbbször családjával. Azt pedig, hogy mit néznek meg, nem hasra csapva döntik el.

– A megnézendő filmeket a nézők véleménye és filmkritikák alapján választjuk ki. Ha kizárólag én döntök, akkor művészfilmekre is váltok jegyet – tette hozzá.

 Őri László alpolgármester: 

Őri László a természet- és a történelmi filmek szerelmese.

– Nincs igazán kedvencem, de a természetfilmek olyan csodálatos környezetet mutatnak be, amely lenyűgöző – mondta. A természetfilmek mellett a történelmi témájú alkotásokat kedveli Pécs alpolgármestere.

– A magyar hagyományőrzés témaköre mindig is közel állt a szívemhez, ezért a ma már hungarikumnak számító, Kassai Lajos-féle lovasíjászatot bemutató magyar dokumentumfilmet ki kell emelnem a közelmúlt filmterméséből. A Lovasíjász című filmet játszották a mozikban is, s kijelenthetem: remek alkotás.

Az alpolgármestert a gagyi filmek inkább irritálják, semmint, hogy kikapcsolnák, ezért ha filmezni támad kedve egy fárasztó nap után, akkor inkább egy minőségi vígjátékot választ feleségével, akivel régebben gyakran járt moziba is, de – mint mondta – amióta megszületett gyermekük, ritkábban járnak el filmeket nézni.