Pécs 60 éve néptáncol

Idén ünnepli 60. alapítási évfordulóját a Mecsek Táncegyüttes, Pécs legrégebbi és legnevesebb néptáncegyüttese. A jubileum alkalmából tartott sajtótájékoztatón részt vett Őri László alpolgármester, Molnár János, a Mecsek Táncegyüttes művészeti vezetője, és Horzsa Gábor, a Kulturális Központ igazgatója.

hirdetés

A Mecsek Táncegyüttes Pécs leghíresebb, és legrégebb óta működő hagyományőrző társulata, akik a város támogatásával 1955 óta – 60 éve – képviselik Pécset szerte a világban nívós néptánc- és táncszínházi előadásaival.

Őri: a Mecsek Táncegyüttes nagyon fontos szerepet játszik Pécs életében
Őri: a Mecsek Táncegyüttes nagyon fontos szerepet játszik Pécs életében

Őri László, Pécs alpolgármestere az évforduló alkalmából tartott köszöntőjében elmondta, hogy a Mecsek Táncegyüttes szerepe nagyon fontos Pécs kulturális életének felvirágoztatásában, hisz a mai nemzedéket az alpolgármester szerint nagyon nehéz elérni, a média káros hatásai miatt nem lehet velük egykönnyen megismertetni a magyar hagyományokat és azok megőrzésének gyakorlatát. A Mecsek Táncegyüttes célja pedig soha nem volt más, mint a hazai kultúra továbbörökítése, melynek sikerességét Őri beszédében többször hangsúlyozta.

A Mecsek Táncegyüttest a város mindig támogatta – folytatta az alpolgármester – és mindig is támogatni fogja, mivel a társulat munkája során nem csak a pécsi fiataloknak mutatja be hazájuk értékeit és hagyományait, hanem szerte a világban is terjesztik Pécs hírnevét. Elég itt arra gondolni, hogy az együttes a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programban a város nagykövete lett, de Őri kiemelte a társulat egyéb sikeres külföldi – például isztambuli és sanghaji – fellépéseit is, melyeknek köszönhetően Pécs felkerült a világ kulturális térképére.

Az alpolgármester végezetül hozzátette, hogy mindezekért az érdemekért, a példaértékű kultúrmissziós tevékenységeiért a város idén 2 és fél millió forinttal támogatja a Mecsek Táncegyüttest.