Pécs animációs fellegvár volt

Pécs az ország animációs és rajzfilmes életének egyik meghatározó központja volt a ’70-es és a ’80-as években. A legjobb magyar rajzfilmek városunkban készültek.

A pécsi animációs robbanás nagyjából 1979-ben kezdődött, amikor a budapesti Pannónia Filmstúdió a városban nyitott műhelyt. Ugyanakkor korábban is készültek Pécsen rajzfilmek, méghozzá nem is akármilyenek. Ott volt például a ’70-es években a kísérletező, kézzel készült filmjeiről ismert Yxilon Filmstúdió, amit az a Pécsen tanult Varga Csaba alapított, aki aztán a Pannónia Filmstúdió pécsi műtermét is tető alá hozta.

Varga Csaba: A szél

Varga első filmje az 1977-ben készült Időben elmosódva volt, de a nagy áttörést A szél című alkotása hozta meg, amit a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé sorolták egy krakkói filmfesztiválon. Pécsen készült további jelentős munkái közé tartozik az 1980-as Ebéd és az Auguszta etet című gyurma-animáció, ami Zágrábban, Tamperében, Hirosimában és Chicagóban is elvitte a fesztivál-fődíjakat, Berlinben pedig Ezüst Medvét kapott. Varga olyan, Pécshez kötődő kiemelkedő tehetség volt, akiről annak ellenére nem hallottak sokan a városban, hogy például 1988-ban Chicagóban a világ 40 legmeghatározóbb filmese közé választották (később, 2000-ben pedig már az első 15-ben volt).

Ebben az időszakban Pécsen száz meg száz animáció készült, legyenek azok filmekhez rajzolt betétepizódok, dokumentumfilmek, bábfilmek, rajzfilmek. A Pannónia Filmstúdió pécsi műterme ebben az időszakban nem hiába lett világhírű. Varga irányítása alatt kezdődött meg az a folyamat, amelynek eredményeképp a városi stúdiót olyan animációs stúdiók mellett emlegették, mint a Hanna-Barbera vagy a Walt Disney.

Olyan örökbecsű művek kerültek ekkor innen ki, mint a Pityke őrmester, a Gusztáv, a Kérem a következőt! Varga 1985-ben azonban búcsút intett Pécsnek, Budapesten folytatta, ahol egy darabig még a Pannóniának dolgozott, majd 1989-ben megalapította a Varga Filmstúdiót, amelynek a legnagyobb népszerűséget és elismerést az hozta meg, hogy ők készíthették el a 2002-es, hatmillió dollárból készült Mr. Bean rajzfilmsorozatot, amelyet bemutatóján 4 millió ember röhögött végig. Jó ezt tudni pécsiként, azt meg végképp, hogy Varga emellett a Warner Bros.-nak és a 20th Century Foxnak is készített animációkat.

Varga távozása után a Pannónia pécsi műhelyének irányítását az 1984-től itt dolgozó fázisrajzoló, Hernádi Tibor vette át, és tette talán még elismertebbé. Hernádi felügyelete alatt készült Pécsen a Trombi és a tűzmanó, a Sárkány és papucs, A hetedik testvér vagy a Félix, a macska. Miután a Pannónia a ’90-es években bezárta vidéki stúdióit, a pécsi stúdió új lehetőséget kapott. Funny Film Kft. néven alakultak újra, mint önálló cég, vezetőjük pedig természetesen Hernádi lett. A Funny Film neve pedig lehet, hogy ismerősen cseng azoknak, akik szeretik a Red Bull reklámokat. Bizony, a Red Bull reklámokat Pécsen készítik, szabad kézzel, több mint 30 országnak. Az pedig, hogy miként került az energiaital-mogul Pécsre, jó kis sztori.

A Red Bull vezetősége készülő reklámfilmjükhöz keresett kreatív csapatot, és épp a Pannónia Filmstúdiónál vártak valakire, amikor Hernádi – aki épp befejezett egy munkát – beléjük botlott. Épp ráért, ezért megmutatta nekik munkáit, amitől le voltak nyűgözve. Innentől kezdve kizárólag a pécsi stúdió rajzolja a reklámokat, és így van ez Hernádi 4 évvel ezelőtti halála után is.

A pécsi animáció örökségét jelenleg a Total Art Egyesület őrzi, aki pedig teheti, az látogasson el a Kazinczy utca és a Király utca sarkán lévő központjukba, mert sok érdekességet találhat és hallhat ott ebben a szép témában.

A Red Bull reklámjait rajzoló pécsiekről készült cikkünket és videónkat itt találja!

 

Forrás: Pécs Lexikon, PannoniaFilm Archivum