Pécs ebben is különleges

Pécs számos olyan dologgal büszkélkedhet, amivel egyedülálló a világon – ezt eddig is tudtuk. De sokan rácsodálkozhatunk olyan tényekre is, amelyek bár a szemünk előtt vannak, keveset tudunk róluk. Október 6., az aradi vértanúk emléknapja kapcsán most bemutatunk egy újabbat.

hirdetés

Pécset elkerülte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vihara, a régióban is alig zajlottak ütközetek. Ennek ellenére a pécsiek tisztelete a hősök előtt való tisztelgésben, az emlékek ápolásában talán sok más város előtt jár. Ékes példája ennek az aradi tizenhármak sétánya.

Ilyen jellegű és nagyívű emlékhely sehol sem található.

A Pécsre látogató hazai turistáknak illene végigmenniük a sétányon, hiszen tényleg példa nélküli az aradi vértanúk emlékműve, ráadásul itt – egyedülálló módon – megtalálható mindegyik mártír szobra. A különleges ötlet, a speciális elhelyezés a város egyik gyönyörű pontján: ez teszi a pantheont egy igazi pécsi unikummá.

aradi vértanúk arad
Az emlékmű Aradon – klasszikus koncepció

Különlegesség az is, hogy a mellszobrok közül szinte mindegyiket más-más pécsi szobrászművész alkotta, akad olyan is, amelyet egy határon túli származású mester készített (Kolozsi Tibor). A legnagyobbak keze munkáját dicsérik az alkotások, olyanokét, mint Trischler Ferenc, Rétfalvi Sándor, Bencsik István, Rigó István.

További különlegesség, hogy a szobrok felállítása a rendszerváltás utáni civil kezdeményezés volt Dévényi Sándor pécsi építész ötlete nyomán, és az akkori városvezetés egy forintot sem adott az elkészítéshez.

IDÉN IS OKTÓBER 6-ÁN 10 ÓRAKOR TARTANAK PÉCSEN MEGEMLÉKEZÉST! 

daaffafa

Mindig az emléknapon – vagy egy nappal előtte-utána – avatták fel a szobrokat, ünnepélyes keretek között 1991 és 1997 között.

Az eredeti tervek szerint egy szobrász alkotta volna meg az összes mellszobrot, ám azzal, hogy szétosztották a feladatokat, sikerült szemmel láthatóvá tenni a vértanúk különböző egyéniségeit. Végül nyolcan kaptak felkérést a szobrok elkészítésére.

Egészen káprázatos az a koncepció, miszerint felállították a szobrokat – a kivégzés sorrendjében. A Hunyadi úttól indulva a Kodály Zoltán úti körforgalom felé tartva az első négy tábornok az, akit golyó általi halálra ítéltek, a további kilenc vértanút már felakasztották.

aradi vértanúk poeltenberg
Poeltenberg Ernő szobra Pécsett (Trischler Ferenc alkotása)

Alkotók és vértanúik:

Trischler Ferenc nevéhez négy mellszobor kötődik: Damjanich János (1991), Knézich Károly (1992), Leiningen-Westerburg Károly (1993), Poeltenberg Ernő (1994)
Rigó István: Dessewffy Arisztid (1993), Vécsey Károly (1997)
Nádor Edina: Láhner György (1995)
Böszörményi István: Aulich Lajos (1997)
Kolozsi Tibor: Kiss Ernő (1995)
Rétfalvi Sándor: Lázár Vilmos (1993), Nagysándor József (1993)
Bencsik István: Schweidel József (1996)
Sütő Ferenc: Török Ignác (1993)

Pár érdekesség:

A legtöbb tábornok büszkén néz a távolba, nem félve a haláltól. Némelyikük azonban már érdekesebb emlékművet kapott.

– Kiss Ernő feje oldalra borul. Azt a pillanatot örökíti meg, amikor a fej elválik a testtől – golyó általi halálra ítélték, ő második a sorban.

aradi vértanúk útja, hl07
Kiss Ernő szobra (Kolozsi Tibor)

– Lázár Vilmos volt a negyedik, őt szintén golyóval végezték ki. A feje lecsúszik és hátrahanyatlik, egy kicsit groteszk módon.

aradi vértanúk útja, hl05
Lázár Vilmos (Rétfalvi Sándor)

– Nagysándor Józsefet felakasztották, feje mögött az akasztófa keresztfa jelleget formál. A halál beálltának pillanatát ábrázolja, ez az elhaló tekintetből gyönyörűen kirajzolódik.

– Török Ignác szobrán egy glória rajzolódik ki, ugyanakkor láthatjuk a nyakánál a kötél bevágása okozta sebet is.

(Forrás: Romváry Ferenc, Pécs Lexikon)

Pécsen október 6-án 10 órakor tartanak ünnepélyes megemlékezést koszorúzással egybekötve az Aradi Vértanúk útjánál, a központi emlékmű előtt.