Pécs ilyen lenne az álmainkban! Vajon lehet?

Zsolnay boulevard, nyugalom szigete a Tettyén, Vasarely-műhely és kerékpáros központ – figyelemre méltó látványtervek készültek Pécsről a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán. Bár az épületek víziók, de a hallgatók munkáival képzeletbeli sétát tehetünk a soha nem létező álomvárosban. Csokorba szedtünk néhány lebilincselő pécsi tervet dr. Tamás Anna Mária építész, egyetemi adjunktus segítségével.

hirdetés

Zsolnay boulevard

Tervező: Pócza Viktória, Kőrösi Emese
Helyszín: Zsolnay Vilmos út és a Rákóczi út közötti szakasz

A tervezők Pécs tereivel, közlekedési szerkezetével foglalkoztak, főként a Zsolnay Vilmos út és a Rákóczi út problémáit tárták fel, azokra kerestek alternatívát. Ez az útszakasz a város fő kelet-nyugati közlekedési tengelye, az átmenő forgalom legnagyobbrészt itt bonyolódik, a terület problémáinak is ez a legfőbb forrása.

– Egy jövőbeni vízióval reagáltunk a problémás területre, amely az útszakasz meglévő keresztmetszeteinek átalakításával a kerékpáros forgalmat részesítené előnyben. A kerékpáros sztrádánk egészen a Zsolnay-negyedtől az orvosi karig vezetne. A város fő közlekedési ütőere átalakulna, a gépjármű forgalmat idővel felváltaná a területen a kerékpáros, így az annak mentén húzódó területek is értékesebbé, élhetőbbé válnának, ahol főként a rekreációs és a lakóterületek fejlesztését tűztük ki célul – tették hozzá.

01 02 04 (1)


Pécsi Kortárs Művészeti Fórum

Tervező: Kőrösi Emese
Helyszín: Káptalan utca

A Múzeumutca hátterében feltáruló parkosított résznek megvan a maga romantikája a labirintusos felfedezési útvonalakkal, a kapuk sok helyen régiek, elhanyagoltak, barátságtalanok és zárva vannak.

Kőrösi Emese első lépésként a múzeumoknak egységes arculatot adna, a parkosított területeket és a kerteket egyben kezelné, egyetlen nagy közösségi kertként. Az egész terület a múzeumépületekkel együtt egy nagy felfedezésre váró izgalmas és hívogató turisztikai látványosságként működhetne.

“Az általam tervezett épület az utca elején interaktív információs eszközként funkcionálna és eligazítást nyújtana az erre járóknak. Emellett a társművészetek közé behoznám az építészetet és elérhetővé tenném mindenki számára. A meglévő múzeumépületek megfelelnek az állandó kiállítások helyszínéül” – vélekedik.

látvány belső látvány1 látvány2


Jógaház a Tettyén

Tervező: Kasztner Lilla
Helyszín: Tettye

– A diplomamunkám központi témája az ember és az idő kapcsolata. Napjaink rohanó tempója mindenki számára megszokottá vált, azonban néha szükséges a ritmusváltás, lassítás, hogy a nagy rohanásban ne vesszünk el. Diplomamunkámban én a lassításnak adtam teret, így Pécsen a Tettyére terveztem jógaházat- mesélte Kasztner Lilla. – A fő célom az volt, hogy olyan épület tervezzek, ami minőségi tereket tud nyújtani a kikapcsolódáshoz, harmóniában áll a környezetével, a természettel, ezért elsődleges szempont volt innovatív, zöld-építőanyagok előnyben részesítése.

Az épületben egy, panorámás, mindenki számára nyitott teázó, valamint két jógaterem és ehhez kapcsolódó egyéb funkciókat helyezett el. Az épület kialakítása során cél volt a külső és belső terek határainak összemosása, az intenzív zöld kapcsolat létrehozása.

05_png LÁTVÁNY_02 másolata LÁTVÁNY_04 másolata


Vasarely kísérleti műhely és kiállítótér

Tervező: Pócza Viktória
Helyszín: Janus Pannonius utca

A Káptalan utcában műhellyel egybekötött kiállítótérnek helyt adó épület tervét készítette el, amely bemutatkozó felületként működne a pécsi építész- és művészeti kari hallgatók számára, akik maguk rendeznék a kiállításokat. A kiállítási felületeken kívül az épületben helyet kapna a hallgatók számára kialakított műhely is, amelyben nyitott, látványos módon dolgozhatnának, ezzel is felkeltve a látogatók figyelmét. A művészet, az alkotási folyamat – ahogyan azt Vasarely is hangoztatta – emberközelibbé válhatna, a látogatók betekinthetnének az alkotások, az épületben kiállított tárgyak elkészülésének folyamatába.

VASARELY KÍSÉRLETI MŰHELY belsőlátvány02 VASARELY KÍSÉRLETI MŰHELY látvány01 VASARELY KÍSÉRLETI MŰHELY látvány02


Velodrom klub

Tervező: Szarvas Richárd
Helyszín: Várady Antal utca

A kerékpározási szokásokat vizsgáló felmérések egyértelműen mutatják, hogy az utóbbi években a kerékpár mind hobbi, mind közlekedési célú felhasználása jelentősen emelkedett, megfigyelhető, hogy egyre több magyar cég alkalmaz kerékpáros futárokat, kiváltva ezzel a rövid és közepes szállítási távolságon nagyrészt szükségtelen motorikus szállítóeszközöket.

– Ez a tendencia az érdeklődés fenntartásával, további népszerűsítéssel vélhetően a jövőben is megmaradhat, de ehhez mindenképpen szükség van távolabbi célok egyértelmű megfogalmazására. Ezt a törekvést támogatva készítettem el diplomatervemet a velofutár központtal kiegészített velodrom kerékpáros klub épületéről – közölte Szarvas Richárd.

1 2 3


Vasarely művészeti műhely

Tervező: Szintén Bianka
Helyszín: Káptalan utca

– Victor Vasarely célkitűzése volt, hogy művészetét minél szélesebb körben tudja kiterjeszteni, sorozatszerű műalkotásai szerte a világon ismerté váltak. Egy évente pályázható műhelyt terveztem, ami különböző grafikai eljárások – sokszorosító grafika, litográfia, szitanyomás, fotóeljárások – színtereként működik – írja Szintén Blanka.

A cél, egy olyan vizuális műhelymunka működtetése, amely a kortárs művészeti tendenciák bemutatása mellett városi vagy akár regionális jelleggel, művészeti műhelyként működik. A tervezési területből kifolyólag, egy kisebb léptékű, magastetős, a környezetbe jól illeszkedő épülettömeg kialakítását tűztem ki célul. A terület terepadottságait kihasználva helyezte el az épületet, úgy, hogy az utcaszintről nézve minél jobban illeszkedjen a környéken található egyszintes épületekhez.

Az egyszerű tömegalakítást ellensúlyozzák az optikai játékkal létrehozott homlokzati elemek, amelyek Vasarely geometrikus alapelemeiből létrehozott műalkotásaira utalnak.

1 3 2

Korábban is születtek már remek elképzelések, azokról ebben a cikkünkben írtunk: KLIKK!