Pécs mosolygós csokoládé nagyasszonya

Talán már mindenki ábrándozott arról, hogy egy mennyei illatokban úszó csokoládéboltot nyit. De nem mindenki jut el odáig, hogy meg is tegye ezt a lépést. Mosonyi Éva férjével vágott neki élete egyik legnagyobb kalandjának. Hátrahagyta eredeti szakmáit és megtanulta a csokoládékészítés csínját-bínját. Mára elmondhatjuk róla, hogy igazából ő Pécs csokoládé-nagyasszonya.

hirdetés

– Pedagógusként végzett, de közgazdász diplomája is van, öt éve viszont valami egészen különlegesbe vágott. Miért?
– Mai napig nem nagyon tudjuk az okát, miért pont a csokiért hagytuk hátra korábbi életünket. Mindketten elmúltunk ötvenévesek, amikor egy olyat akartunk létrehozni a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami eddig csak a filmekből ismert. Egy szép, veretes csokiboltról álmodoztunk, aminek híre talán bejárja Dél-Dunántúlt.

„Ötvenéves elmúltam, amikor nekiálltam a Csokoládé Akadémiának.”

Éva öt éve döntött úgy, hogy egyedi csokijaival örömöt csal a pécsiek és a turisták arcára
Éva öt éve döntött úgy, hogy egyedi csokijaival örömöt csal a pécsiek és a turisták arcára

– A csoki illata viszont jóval messzebbre is szállt. Hol tanult meg csokoládét készíteni?
– Eredetileg az volt a terv, hogy csak csokikat árulunk, hiszen semmilyen végzettségem nem volt ehhez. Majd a vásárlók és barátok biztattak, hogy kezdjünk mi magunk is gyártani. Ma belga csokoládé-alapanyagból dolgozunk, amit mi olvasztunk, temperálunk és új formákba öntünk. Persze, ezt is meg kellett tanulni, így Budapestre iratkoztam be a Csokoládé Akadémiára.

A kedvencem, amikor az olvasztott csokoládé a formába kerül.

Still0327_00002
Éva és az ő mesébe illő csokiboltja a Zsolnay Kulturális Negyedben

– Miben látták a sikert?
– Nagyon nehéz a kereskedelemben egy új édességet a polcra tenni, hiszen raklapokon állnak a nagy áruházakban a csokik. Nagyon fontos volt, hogy találjunk olyat, ami egyedi  és szeretni is lehet. Azt gondoltuk, hogy a küllemünk lesz az, ami megkülönböztet minket a többitől. Ehhez jött az is, hogy mindketten tüke pécsiek vagyunk, így Pécs értékeit is szerettük volna megjeleníteni. Többek között így jött létre az a csokink, amiben a füge és mandula találkozik mint pécsi értékek.

A jó csokiból nem kell sokat enni, abból elég egy-egy falat!
A jó csokiból nem kell sokat enni, abból elég egy-egy falat!

– Mosolyogva beszél mindenről, ami csokival kapcsolatos. Ezek szerint nem bánta meg a váltást?
– Nagyon jól érzem magam a bőrömben, kár lett volna kihagyni. Tényleg minden percét élvezem. Főleg, amikor egy csokit megtervezünk és az olvasztott massza végre az öntőformába kerül. A hab a tortán pedig a vásárlók visszajelzése, akik eddig csak édes szájjal távoztak tőlünk.