Pécs nem úti cél? Na ne már!

Az internet nagyon körbeosztotta azt a honlapot, ami a külföldre költözés fontosnak tartott szempontjai alapján ad ki ideális úti célokat. Az oldal gyerekcipőben jár, Pécs nem is szerepel találatai között. Ugyanakkor ez a honlap egy másik hasonló portál adatait veszi át, az alapján viszont Pécs elég jó helynek tűnik. Most akkor mi van?

hirdetés

Nemrég robbant be az internetre az a honlap, amely azoknak jelenthet nagy segítséget, akik külföldre költöznének, vagy csak egy nagyobb lélegzetű kiruccanást terveznének a világban. A The Earth Awaits (azaz Vár a Föld) azon utazni vágyóknak szól, akik nagyon mennének valahova, de nem tudják, hogy hova. A lapon beállíthatjuk, hogy milyen közbiztonságú városba vagy országba szeretnénk utazni, de megadhatjuk többek között azt is, hogy mekkora legyen a célállomásunk légszennyezettsége. Ami pedig talán a legfontosabb, a külföldi megélhetés és lakásfenntartás költségét is be tudjuk lőni, hogy úti célunkat tutira megengedhessük magunknak.

A számok magukért beszélnek: Pécs nem rossz hely
A számok magukért beszélnek: Pécs nem rossz hely a Numbeo.com szerint (a zöld szöveg azt jelenti, hogy Pécsett alacsonyabbak az árak)

Egy kis probléma van: Pécs nincs az oldalon, nem lehet eredményként „megkapni”, ugyanis a pécsiek még nem töltöttek fel elég adatot. Mert ez így megy itt, az adott városokban élők tapasztalatai alapján generálnak átlagszámokat és százalékokat. Itt kérünk meg tehát mindenkit, akinek számít az, hogy többen jöjjenek a városba hosszabb időre, töltse fel a fenti szempontok szerint tapasztalatait, nehogy már csak Debrecen és Budapest szerepeljen az oldalon!

Ugyanakkor érdemes tudni azt, hogy a The Earth Awaits a Numbeo nevű adatbázis számait és százalékait használja, a Numbeón viszont ott van Pécs, ráadásul az ott látható adatok frissek is. Az oldal adatait átböngészve pedig az derül ki a városról a világ internetezői számára, hogy bizony jó hely. Néhány szempontból jobb is, mint mondjuk Budapest vagy Debrecen. De nézzük is miért!

Pécs kontra Debrecen: Pécs győz
Pécs kontra Debrecen: kajálásban Debrecen a nyerőbb

A fogyasztói árak Debrecenben átlagosan közel 6 százalékkal magasabbak, mint Pécsen, ha pedig az albérlet átlagárait nézzük, sokkoló a különbség, hiszen Pécsen a Numbeo átlaga szerint a városközpontban 57 ezer forint egy albi, míg Debrecenben 92 ezer forint. Pécs majdhogynem minden mutató szerint olcsóbb, leszámítva az éttermi étkezéseket és a tömegközlekedést. Az átlagkeresetre is rákereshetünk, Pécs ott is veri Hajdú-Bihar megye székhelyét.

Budapest biztonságosabb lenne?
Budapest biztonságosabb lenne?

Azzal pedig nem árulunk el újdonságot, hogy Budapestnél is minden téren jócskán olcsóbb hely Pécs. Egy középkategóriás étteremben egy fő három fogást például Budapesten átlagosan 8 ezer forintért ehet, míg Pécsen 6 ezerért. A legsúlyosabb különbség az albérletárakban látszik, Pécsen átlagosan feleannyiért találhatunk magunknak placcot a belvárosban. Azt azonban persze hozzá kell tenni, hogy Pécsen a vásárlóerő a Numbeo szerint 12 százalékkal gyengébb, mint a fővárosban.

Albérletek átlagárai: a rémisztőbb számok budapestiek
Albérletek átlagárai: a rémisztőbb számok budapestiek (az első az 1 hálószobás, belvárosi lakás ára)

Érdekes, hogy azok, akik Pécsről feltöltöttek adatokat a Numbeóra, nem nagyon érzik magukat biztonságban a városban. Budapestnek jobb a biztonsági mutatója, de ez nem jelenti azt, hogy Pécs alulteljesít ezen a téren, hiszen a Numbeo összegzése szerint az emberek  szubjektív veszélyérzete mindkét városban visszafogottnak számít. A bűnözés mellett a légszennyezettség szintjét is értékelik a Numbeón, és ahogy a szubjektív veszélyérzet esetében, a levegő tisztaságának adatait elnézve is egyvalami bizonyos: több pécsinek kellene használnia ezt az oldalt, mert az nem épp reprezentatív, hogy 3 pécsi szerint a város levegője nem elég tiszta. Ráadásul így az összehasonlítások során azt kapjuk, hogy Budapesten 130 ember szerint jobb minőségű levegőt szívhatunk, ami nagyjából nonszensz.

Mivel a Numbeo az azt használó – Pécs esetében alig használó – emberek tapasztalatain alapul, ezért nyilván nem egzakt eredményeket szolgáltat. Ezeket az eredményeket pedig a sztárolt The Earth Awaits simán átveszi. Épp ezért irányadónak utazásunkhoz jól jönnek az ilyen webhelyek, de az életünket és a külföldre költözésünket azért ne rájuk alapozzuk!