Pécs olyan lesz, mint Újdelhi?

Kényelmes és környezetbarát - ilyesmire számíthatunk

Pécstől soha nem volt idegen, hogy furcsa, de kényelmes és praktikus városnéző járművekkel kísérletezzen, nemsokára pedig a város egy kicsit úgy fog kinézni, mint Újdelhi, ugyanis nem kizárt, hogy néhány riksával fogunk találkozni a városközpontban.

hirdetés

Egy új, érdekes és látványos változásnak lehetünk nemsokára tanúi, Pécsett ugyanis azt tervezik, hogy egy száz százalékosan helyi kezdeményezésű új „fuvarszolgálatot” indítanak a belvárosban, amitől egy kissé – kellő fantáziával nagyon is – Indiában fogjuk érezni magunkat. Bizony, riksák gurulhatnak be a Széchenyi térre!

Kényelmes és környezetbarát
Kényelmes és környezetbarát

A környezetbarát, emberi erővel hajtott, elektromos rásegítésű triciklit ugyan nem jobb sorsra érdemes emberek fogják húzni puszta erőből, de ez feltehetően nem fogja zavarni azokat a városunkba érkező turistákat, a romantikus utazásra vágyókat, és az elfáradt, idős pécsieket, akiket ezekkel a járművekkel lehet majd szállítgatni ide-oda a történelmi városközpontban.

A „riksa taxik” maximum két utast bírnak el, és természetesen a KRESZ szabályai ezekre a triciklikre is vonatkoznak, de az biztos, hogy ha mondjuk túlsúlyos német turisták pattannak rájuk fel, akkor nem nagyon fognak tudni száguldozni. De egyébként sem a sebességükről lesznek híresek, a város azért töri a fejét a beszerzésükön, mert a riksák nyilvánvalóan zajtalan, és teljesen környezetbarát járművek, melyekkel lelkiismeret-furdalás nélkül tudjuk majd bejárni a város szívét.

A konflis régen menő volt
A konflis régen menő volt

Pécs érdekes városnéző járművei mellé tökéletesen passzolna a riksa, hiszen ha belegondolunk, egy olyan városról beszélünk, ahol nemrégiben még azt tervezték, hogy a New York-i Central Park mintájára lovashintókkal furikázzák a turistákat a belvárosban. A Dél-dunántúli Lovasturizmus Egyesület próbálkozott a welsh pónik által húzott négyszemélyes konflisok bevezetésével. A dolog azonban nem jött össze, kilógott a lóláb.

A Segwayt ma már mindenre használják
A Segwayt ma már mindenre használják

Ahogy a mondás is tartja: ha ló nincs, jó a Segway is. Pécs városi turizmusban pedig már egyre menőbb ez az önegyensúlyozó kétkerekű, bizarr kinézetű guruló kütyü, különféle városnéző túrák és nagyobb kiruccanások kedvelt eszköze. Létezik egyébként kifejezetten kirándulásra való Segway is, szóval nem csak a történelmi belvárosban gurulhatnak össze-vissza a turisták, hanem mehetnek vele pár kört Malomvölgyben, vagy épp Orfűn is. Gyártanak amúgy irodai verziót is, és akad külön golfozáshoz készített Segway is. Utóbbiakkal szerencsére Pécsett még nem találkozhatunk.

A szintén teljesen zöld Segwayek egy feltöltéssel akár harminc kilométert is meg tudnak tenni, és maximálisan óránkénti húsz kilométeres sebességre képesek, szóval érdemes óvakodni tőlük.

GOLFAUTÓ

A pécsi önkormányzat pedig nem is olyan rég engedélyezte azt is, hogy elektromos golfautókkal furikázzanak a turisták. E járművek sem bocsátanak ki káros anyagot, csendesek, miközben könnyű szerkezetük miatt a teljes terhelés mellett is mindössze 1200 kilogrammot nyomnak, így a burkolatot is megkímélik. A KRESZ szerint ezek motorkerékpárok, de 6 embert is simán elbírnak. Ezek akár 40 km/órás sebességgel is tudnak száguldani.

A városkép része már a kisvonat
A városkép része már a kisvonat

Ennyi környezetbarát és csendes belvárosi közlekedési módszer között akad azonban egy olyan is, amelyre egyik jelző sem igazán illik. Ez pedig a belvárosi kisvasút, ami azon túl, hogy a városba látogató kicsik és nagyok imádják, a belvárosban élő vagy dolgozó pécsiek életét egy kicsit megkeseríti a belőle áradó gépzajnak és hangos kiabálásnak köszönhetően. De sebaj, a közel egy órás turnusokban nyomuló 54 személyes vonatban legalább sokan kaphatnak egy gyorstalpaló tanfolyamot Pécs nevezetességeiről. Hogy mennyivel tud menni, azt nem tudjuk, de biztos, hogy nem elég gyorsan.