Pécs régmúltja elevenedett meg a Tettyén!

Benépesült pénteken a Tettye, ahol másodszorra rendezte meg a Pécsi Polgári Szalon a Tüke Napot. A szervezők a századeleji Pécs hangulatát elevenítették meg.

hirdetés

Már jóval a délutáni kezdés előtt megtelt a Tettye. A kicsiket hatalmas játszóházzal, míg a felnőtteket koncertekkel és korabeli regényekről szóló beszélgetésekkel várták.

A Tüke Napot tavaly rendezték meg először azzal a céllal, hogy a századeleji polgári életet felelevenítsék.


A programon részt vett a Pécsi Jótékony Nőegylet és a Mecsek Egyesület is, e szervezetek története a századfordulóig nyúlik vissza.

A Nőegylet tagjai elődeik jeles eseményeire emlékezve “Virágkorzó” ünnepélyt rendeztek, s nyári virágokkal feldíszített pavilonjukban az adománygyűjtés mellett korabeli öltözetben az egyesület történetét mutatták be.

Lengvárszky Attila, a Pécsi Polgári Szalon elnöke korábban elmondta, a hagyományos értékek megőrzését, a város gazdag kultúráját, a polgári eszmeiség továbbvitelét tűzte ki célul egyesületük, s ennek jegyében rendezték meg a Tüke Napot is.

– Pécs nemcsak kétezer éves római örökségére, az első hazai egyetem 650 évvel ezelőtti alapítására büszke, hanem arra is, hogy az itt élő pécsi polgárok ragaszkodnak a városhoz, a történelmükhöz, a múltjukhoz – mondta előzetesen Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő, az esemény védnöke. – Ezt az örökséget, a lokálpatriotizmust pedig vállalják is.