Hét halott a pécsi robbanásban

Itt történt a robbanás

Igaz, nem tegnap történt, de még most is Pécs történetének egyik legnagyobb tragédiájaként emlegetik azt az éppen 120 éve, 1896 júliusában történt balesetet, amelynek során heten haltak meg, kétszázan pedig megsérültek. Ez a robbanás volt az új, jelenleg is álló pécsi városháza megépíttetésének közvetlen előzménye.

hirdetés

Egy szerdai, vásári napon történt. Az akkori főtér szinte zsúfolásig megtelt a vásározóktól és a városházára is siettek a városi elöljárók. Ott ugyanis közgyűlést tartottak – azaz csak tartottak volna. Kora délelőtt, egészen pontosan fél 9-kor átírta a történelmet egy robbanás, ami kilométerekkel arrébb is megrázta a nyugodt várost. Mindennek már 120 éve, de a történet még most is az egyik legsúlyosabb tragédia, ami Pécsen történt.

A robbanás a városháza északi sarkában történt, az akkori fűszerkereskedésben.

Itt történt a robbanás
Itt történt a robbanás

– Közgyűlésre készült a város, a téren nyüzsögtek az emberek, mert heti nagyvásár volt. A robbanás hallatán mindenki futott, amerre látott, de rengetegen megsérültek és sokan a helyszínen vesztették életüket. A balesetben a városházára igyekvő polgármester, Aidinger János is súlyosan megsérült – meséli a történteket dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Több pavilon is összedőlt a robbanás erejétől
Több pavilon is összedőlt a robbanás erejétől

Az akkori polgármestert, Aidinger Jánost a detonáció által keletkezett légnyomás messzire repítette, az orvosok mintegy 50 sérülést számoltak meg a testén. A fűszerkereskedésben két ember vesztette életét, egy inas és egy 13 éves lány, aki csak vásárolni szeretett volna. A robbanás következtében heten életüket vesztették, kétszázan pedig megsérültek. A súlyos sérülteket, a Szentháromság-szobor alatt kötözték be, de olyan is volt, aki a közeli irgalmas barátok kórházába vonszolta magát.

Bár a fűszerkereskedést működtető Köszl Jánost, aki maga is megsérült a balesetben, az eset után bíróság elé állították és fogházra is ítéleték, ő maga úgy gondolta jobb, ha eltűnik Pécsről, és szégyenében elbujdosott az emberek elől. Érdekesség, hogy a bolt tulajdonosát a Pécsi Törvényszék csupán másfél év fogházra ítélte, mert a védő ügyvédje szerint a robbanásért nemcsak a tulajdonos volt a felelős.

robbanas_1890szechenyiter2
Az országos sajtót is bejárta a tragédia – Fotó: Régi Pécs, Gyürüs Lajos

– A detonáció okát sokáig vizsgálták és pontosan nem tudták megállapítani, hogy mi is okozhatta. Az biztos, hogy rengeteg lőpor idézhette elő, becslések szerint 40 kilogrammnyi lehetett a boltban. És hogy miként került a fűszerboltba a lőpor? Abban az időben a pécsi szőlőhegyen, a Mecseken a szüretek alkalmából hatalmas összejöveteleket tartottak, azok részét képezte a tűzijáték is. Szóval a szórakoztatóipar egyik melegágya volt ez a kereskedés. Nem mellesleg a bolt tulajdonosa az italt és a jó szivart sem vetette meg – mondja dr. Páva Zsolt.

A robbanás volt egyébként az új, ma is álló pécsi városháza megépíttetésének közvetlen előzménye. A mai épület az egyik legszebb magyar városháza, az akkori időszaknak pedig egyértelműen az egyik legkorszerűbb közhivatali épülete volt.

Forrás: RégiPécs.blog.hu – Gyürüs Lajos

  • Benjámin Kurilla

    Tiszteletre méltó, hogy a tragédiáról megemlékezik a közgyűlés.