Pécs továbbra is az ország Liverpoolja

Elsütöttük már egyszer, hogy Pécs az ország Liverpoolja, már ha arról van szó, hogy mennyi kitűnő zenekart nevel ki magából a város. Olyan zenekarokat, amelyekről egyébként a Halott Pénz, a Kispál és a Borz, a 30Y vagy a Punnany Massif árnyékában nem is hallunk túl sokat. Nos, most újra elérkezett az idő, hogy bemutassunk pár ilyen fű alatt meghúzódó pécsi és Pécs környéki bandát.

hirdetés

KISESTI

A 2012-ben született Kisesti bólyi származású együttes, és ugyan eleinte énekes nélkül játszottak instrumentális dzsesszt és feldolgozásokat, egyedi hangjukat gyorsan megtalálták. Saját dalokat kezdtek írni, saját – és főképp: sajátos – dalszövegekkel. A dzsessz némileg háttérbe szorult, de érezni hatását, ahogy a balkáni folk muzsikáét is. A Kisesti hamisítatlan alterbanda, pörgős, slágergyanús, megmozgató és könnyen énekelhető szerzeményekkel, amelyek csúcsa a klipes nóta, a Nyugi.

Ja, a klipet egyébként Beck Zoli rendezte, akit ugye nem kell bemutatni senkinek. Első kislemezük tavaly jelent meg, azóta körbeturnézták már az országot, és bizonyára a pécsiek is elkapták már őket a Zenélő Egyetemen vagy az Ördögkatlanon.

BOJA

A Boja majdhogynem régi motorosnak számít a pécsi könnyűzenei életben, hiszen már 2010 óta nyomják. Egy évvel alakulásuk után már be is zsebelték a Budapesti Fringe Fesztivál világzenei kategóriájának különdíját, ezután pedig sorba járták az ország (és a környező nemzetek) megannyi fesztiválját.

A Boja magyar népdalokat ötvöz technikás, feszes, funkyra is kacsintgató progresszív dzsesszrock elemekkel, de a lassú reggae sem áll távol tőlük. Ennek eredményeképp olyan zenei világot alakítottak ki, amelyet kilométerekről fel lehet ismerni. Ügyes dobolás, népies-alteros ének, vonósok és fúvósok alkotják ezt a sajátos kis univerzumot. A banda neve egyébként azt jelenti, hogy „törődés”. Szóval, törődjünk velük, mert megérdemlik!

ROKOKÓ ROSÉ

A Rokokó Rosé is 2010-ben alakult, és hosszúhetényi gyökerekkel rendelkezik. A boros nevű bandát hat lány alkotja, és talán onnan lehetnek sokaknak ismerősek, hogy a 30Y és a Nemjuci előtt is felléptek a városban. Persze az országos fesztiválokat sem hagyhatták ki, de megfordultak Olaszországban, Szlovákiában és lengyel barátainknál is. Oké, de milyen zenét játszanak a csajok?

Nos, nem egyszerű megfogni őket: a népzenei miliő már csak a hegedű és olykor az népies énekdallamok miatt is adott, de a sok helyről merítő etno-folk mellett az alternatív rock, a funk és a dallamközpontú, slágerérett szintipop is nagyban meghatározza megszólalásukat. Túl vannak amúgy már három kislemezen, a Mindenemet című épp idén jött ki.

RUMPROOF

Amikor pécsi kalózmániás arcok metálbandát alapítanak. Furcsának tűnhet ez, mert mi köze a kalózoknak a dallamos fémzenéhez, de ez bizony egy létező alműfaj, számos nemzetközi metálegyüttes utazik ilyen zenében. Ahogy a legnagyobbak, úgy a pécsi kalózok is sokat merítenek a folkból, szóval nem csupán szaggatós fémzenéről van itt szó, hiszen megszólal itt szinti, hegedű, tangóharmónika is.

A dalszövegek nyilván a kalózkodásról, a rumról, a nőkről, a fosztogatásokról és a bűnben fogant testvériségről szónak. Valljuk be, ahhoz képest, hogy Pécs közelében hajózható víz nincs, nagyon szimpatikus ennek a bandának a sajátos világlátása.