Ingyen adják lemezeiket

Ingyen és bérmentve hallgathatjuk kevésbé ismert pécsi zenekarok dalait a Bandcamp nevű online zenemegosztó oldalon. Elbeszélgttünk velük arról, hogy mi ennek az oka.

A Bandcamp egy rendhagyó online zenebolt, ami annak ellenére, hogy ma már rengeteg világhírű előadó használja, főként kis, függetlenül működő zenekarok számára nyújt személyre szabható tárhelyet. Az ingyenesen használható oldalra a zenekarok feltölthetik dalaikat és lemezeiket, az így nyilvánossá tett hanganyagokat pedig bárki meghallgathatja, nem kell érte fizetni se. A feltöltött lemezeket a zenekarok legtöbbször ingyen, vagy nagyon olcsón letölthetővé teszik, de az adakozó kedvű zenekedvelők nagyobb összegekért is megvásárolhatják azokat. Mivel Pécs mindig is híres volt a nem élvonalbeli, underground zenei színtereiről, ezért az oldal kitűnő lehetőséget biztosít a város ismeretlen tehetségeinek.

nem ajánlott

– Azért adjuk ingyen a lemezt, mert a kutya nem fizetne érte. Manapság szerintem nem hogy nekünk, de még egy nagyobb zenekarnak sem érdeke, hogy költséges lemezekkel csökkentse a “piacát”, hisz egyre kevesebben vesznek fizikai formában lemezt, mindenki letölti azokat – nyilatkozta lapunknak a Nem Ajánlott nevű punkzenekar, akik elmondták, hogy számukra a Bandcamp csak egy plusz megjelenési csatornát jelent, semmi mást. A lemezkészítésre a pénzt – tették hozzá – ma inkább koncertbevételekből lehet összekalapozni.

kubalibre

A lemezkiadást hasonlóan halottnak véli a Kubalibre zenekar is, akik szerint a hanglemez nemsokára múzeumi tárggyá válik, a kiadás pedig meg fog szűnni. – Vissza kell találni a zene kommunikációs szerepéhez, az emberek közti kapcsolatok megteremtéséhez, amiért pénzt pofátlanság lenne kérni – tették hozzá a srácok. Ők úgy gondolják, a zene mindenkié, és a technológiák adottak ahhoz, hogy minden alkotókedvű ember elkészíthesse saját lemezét potom pénzből, megkerülve a kiadókat. Elmondták, hogy a Bandcamp egyszerűen kezelhető oldal, ami ráadásul nagy szerepet játszott a pécsi szobazeneszíntér kialakulásában is.

gézakékazég

– Mostanában a Bandcamp volt az a felület, melyen az ismeretlen zenekarok több hasonlóan gondolkodó emberhez eljuthatnak. Mi is így juthattunk el odáig, hogy Japán blog és rádióműsor ajánljon minket, de ennek köszönhetjük, hogy egy kis amerikai kiadó is felvette velünk a kapcsolatot – mondta Dömötör Géza a Gézakékazég együttesből, akik szinte semennyi pénzől készítették el lemezüket, ezért nem is kérnek érte semmit. Dömötör hozzátette, hogy szerintük a lemezformátum és a lemezkiadás örök, amíg lesz kereset CD-re és vinyl-re, addig kiadók is létezni fognak.

rönk

A RÖNK zenekar tagjai elmondták, számukra egy pár száz forintos felajánlás is csodaszámba megy, és hogy a Bandcampet azért választották megannyi ismert előnye mellett, mert rengeteg jó zenét ismerhetnek meg az oldalnak köszönhetően.

stas

– Úgy vettem észre, hogy itthon az emberek nem szoktak internetes platformokon zenét vásárolni, ellenben sokszor volt, hogy az ingyen letölthető zenémért több dolláros felajánlásokat kaptam külföldiektől – mondta a Stas zenekar egyedüli tagja, aki szerint a zenének ideális esetben ingyenesnek kellene lennie, viszont némi jogdíjjal támogatni lehetne a szerzőket.

junkie jack flash

– A mai világban tisztában kell lenni azzal, hogy nem a lemezeladásból fog megélni egy underground zenekar. A lemezkiadás amúgy is halott biznisz Magyarországon, hisz a magas árak miatt nem is várható el senkitől, hogy megvegyék a lemezeket. Ha az emberek letöltik és hallgatják a zenénket, annak mi csak örülünk. Akár fizettek érte, akár nem – nyilatkozta lapunknak a Junkie Jack Flash zenekar, akik ugyan kiadták fizikai formátumban is lemezüket, mégis ingyen osztogatják azt a Bandcamp oldalukon.