Pécsen dolgozik a világ legjobb bútorasztalosa

Nagyapja, édesapja, sőt bátyja is asztalos volt, így László Attila számára nem okozott fejtörést a pályaválasztás. Már négyéves korában a műhelyben szaladgált, általános iskolánként pedig a barkácsolás volt az első dolga délutánonként. Attila nem a szavak, hanem a tettek embere, amit jól igazol, hogy nemrég elhozta a bútorasztalos aranyérmet a Sao Paulóban megrendezett szakmák olimpiájáról. 

hirdetés

– Emlékszel arra, hogy mi volt az első “műved” még kisgyerekként?
– Érdekes, mert bár napjaim nagy részét a műhelyben, fa alapanyagok között töltöttem, és ott barkácsolgattam, az első igaz munkám, amire büszke vagyok egy csontból faragott sótartó, amit azóta is használ a család. Természetesen később fából is faragtam, például mozsarat és kulacsot. Ez az egyik hobbim, a jövőben pedig nagyon szeretném megszerezni a Népi Iparművész címet, amihez szükséges még néhány alkotás elkészítése.

lászló attila, asztalos, hl02

– Milyen munkával készültél a szakmák olimpiájára? 
– Az összes versenyzőnek ugyanazt a munkát kellett elkészítenie, egy komódszerű fiókos bútort. Elsőre nem kifejezetten látványos darab, de a lényeg nem is ez volt. A szakemberek munkáját akkor lehet igazán összemérni, ha mindenki ugyanazon a feladaton dolgozik.

– Huszonnégy ország diákját utasítottad magad mögé. Mi kellett ehhez az eredményhez?
– A bútor elkészítésére 22 óra állt rendelkezésére, a szakmai zsűri naponta értékelte az egyes munkafázisokat, főként a felület megmunkálásának minőségét és a pontosságot nézték. Kis túlzással nagyítóval vizsgálták át az összeillesztéseket.

lászló attila, asztalos, komód
Ezt a komódszerű szekrényt kellett elkészítenie Attilának

– Mennyit készültél a versenyre?
– Két évet folyamatosan. Ezalatt az idő alatt sokat dolgoztam fával, hiszen egyébként jellemzően bútorlap az alapanyag. Elkészítettem a korábbi versenymunkákat, nagyrészt hasonló komódokat, és ha jól emlékszem egy íróasztal is volt közöttük. Konkrétan ennek a szekrénynek nyolc alkalommal feküdtem neki, és arra törekedtem, hogy minél tökéletesebb legyen a végeredmény. A szakma jól látta volna a különbséget a felületminőségen és a precizitásban, de egy laikusnak valószínűleg annyi tűnt volna csak fel, hogy mindegyik próbadarabon van pici módosítás.

– Fiatal korod ellenére nem az olimpiai aranyérem az első jelentős eredményed. Milyen sikereket tudhatsz még a magadénak?
A celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola tanulójaként negyedik lettem a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, illetve a szakmai Európa-bajnokságon, az úgynevezett EuroSkills megmérettetésen harmadik egyéniben és második csapatban.

lászló attila, asztalos, hl07

– Mik a távlati terveid?
– Nálunk a mesterség apáról fiúra száll, úgyhogy én is a bútorasztalos szakmában szeretnék érvényesülni, annyi különbséggel, hogy én Pécsen tervezek. A korhatárból már kicsúsztam, úgyhogy több versenyen nem indulhatok, de ettől függetlenül a jövőben szeretném tovább fejleszteni a tudásomat. A műbútor-asztalosság érdekel nagyon, ami lényegében a régi bútorok javítását, restaurálását jelenti.

 • Robert Csernus

  Ez az utolsó két mondat ugyanolyan negatív általánosítás, mint, amit kritizált…Ráadásul az ominózus bejegyzésben nem volt konkrét vád konkrét személy ellen. Az Önében viszont igen. Kár érte, mert elveszett a hozzászólás hitele.

 • Bán-Takaró Alexandra

  Ez az ember egy pitiáner tolvaj, aki meglopja a saját kollégáit. Tehetsége lehet hogy van, de gerince nincs az biztos!

 • Vida Gyula

  de sajnos nincs becsülete a szakmáknak,s most a pénzre gondoltam..ha elmondanám mennyi a keresek 40 év ledolgozott év után kiröhögne,jogosan.a kezdöt azért nem veszikfel mert nincs gyakorlata az 50 felettit meg azért mert öreg..

 • Edvárd Németh

  Valóban becsülendő a fiatalember eredménye, csodálatos, és tiszteletreméltó a teljesítménye. Ennyi elég is lett volna megjegyzésében kedves Imre. Teljesen felesleges volt egy ostoba, elnagyolt, és populáris negatív kontextusba állítani, amiról gondolom fogalma sincs. Az elmúlt évtizedekben a vezetők úgy oldották meg a munkanélküliség kérdését, hogy mindenkit betoltak az egyetemekre…Ezzel eltolva a kérdés megoldását…. De mit lát át ebből egy 18 éves? Mit láttak át azok a szülők, akik az átkosban szocializálódtak, és azt gondolják a diploma mindent megold. Aztán a hallagatók 2-3 évesen kezdik felfogni, hogy mennyire kitoltak velük.. Hogy mennyire nem biztos a jövőjük. Egyáltalán, hogy gondolni kell a jövőre, mert nem elég, ha kőkeményen tanul valaki, kapcsolatot épít, önkénteskedik, törődik a társaival, stb. ÉS aztán akkor elkezdődik az “időhúzás” az “évek kitolása” mert közben dolgozni kell, kétségbeesetten szakot vált, hogy hátha akkor nem minimálbérért kell dolgozni, annak ellenére, hogy az ifjuságát könyvek felett töltötte. Meg persze külföldre mennek közben, pénzt keresni, vagy kigyúrni egy utat az ösztöndíjon keresztül, ahol majd nem a levegőben kell lebegnie. Nem is tudom miért írtam ezt le, csak úgy bosszantott az általánosítás, és a negatív kontextusba állítás. Biztos sokan vannak, akik csak húzzák az időt… Őket maguk nevelték.. Kedves Előző generáció.

 • Imre

  Nagy örömmel tölt el, hogy vannak fiatalok akik nem az egyetemi évek kitolásával múlatják az időt, hanem kreatív, hozzáadott értéket teremtő munkával foglalkoznak.