Pécset imádják a turisztikai honlapok

A Székesegyházat különleges módon ismerhetjük meg

A Triphobo, a Culturetrip, és a Touropia Pécs-összeállításaiból szemezgetve nyilvánvalóvá válik, hogy Pécs az internetes turisztikai fórumokon nagyon jó hírű, szép és látnivalókban gazdag város képét nyújtja. Nézzük is, mit ajánlanak és mondanak a városról a külföldi weblapok!

hirdetés

Pécset imádják a turisztikai honlapok – mondhatjuk, hiszen elég csak a leghíresebb és leglátogatottabb ilyen oldalra, a Tripadvisorra gondolni, ahol sorra vették már a pécsi látnivalókat, éttermeket is, melyekről a honlapon jókat és rosszakat is elmondtak már a Pécsre látogató turisták. Nemrég azonban három –a Tripadvisorhoz hasonló – portál is felfigyelt Pécsre.

TRIPHOBO

A Triphobo idén publikált cikkében 30 olyan pécsi látni- és kipróbálni valót szednek össze, melyeket 2017-ben minden Magyarországra látogató turistának látnia kell. Az első a toplistán a Székesegyház, melyet az oldal művészeti-építészeti sokszínűsége és kulturális jelentősége miatt nevezett meg „aranyérmesnek”.

A Székesegyház minden turisztikai oldalon kiemelt helyet kap
A Székesegyház minden turisztikai oldalon kiemelt helyet kap

Kiemelik, hogy a neo-román külső mögött a katedrálisban egyszerre uralkodik a barokk és gótika is, ami nem mindennapi látványt nyújt, melynek értékét tovább növeli az, hogy a gyönyörű épületben Pécsett koncerteket is adnak. A Triphobo cikke hangsúlyozza, hogy nem csupán a templom, hanem előtte elterülő Szent István tér és az ott található szökőkút is kötelező látnivaló az ide látogatóknak.

Felfigyeltek a Művész Presszóra is!
Felfigyeltek a Művész Presszóra is!

A Székesegyház mögött végzett a Zsolnay Múzeum, a Cella Septichora, a Zsolnay Negyed, a Dzsámi, és a Király utca, de a legérdekesebb talán az, hogy a történelmi-kulturális emlékművek és épületek között 14. helyre a Művész Presszó került. A Kolozsvár utcai sörözőről azt írják, hogy a rengeteg jó kézműves sör, a hozzáértő személyzet és a barátságos retro-hangulat miatt kihagyhatatlan.

TOUROPIA

„Magyarország nem csak a gulyásról és a paprikáról híres, hanem a narancssárgás színű körtéből készült édes desszertlikőrjéről is, amit úgy is hívnak, hogy pálinka”. Ezzel a kissé degradáló, egyszerűsítő és nem is pontos mondattal kezdi tavaly év végi cikkét a Touropia, melyben a 10 legjobb magyar várost (és helyet, hiszen a Hortobágy is felkerült a 9. helyre, az Aggteleki Cseppkőbarlang pedig a 6.) listázzák az Európába kirándulók megsegítésére.

Pécs megkerülhetetlen, egy magyarországi nyaralás alatt
Pécs megkerülhetetlen, egy magyarországi nyaralás alatt

Pécs ezen a listán Győrt, Debrecent és Hévizet megelőzve az 5. helyen áll. Sopron, Eger, a Balaton és Budapest utasította maga mögé a várost, amivel nyilván tudnánk vitatkozni, de a lényeg most legyen inkább az, hogy Pécset is nagyon dicsérik. Egy ilyen és ehhez hasonló összeállításban sem említik meg Pécsről, hogy 1998-ban elnyerte az UNESCO „Béke városa” elismerést azért, mert egyfajta magyar kulturális olvasztótégelyként a lakosságot alkotó kisebbségek, nemzetiségek, hódítók örökségét és hagyatékait is megvédte a város és büszke is rájuk. A „szokásos” történelmi látnivalók felsorolása mellett a Touropia arra is felhívja az utazók figyelmét, hogy Pécsett található Magyarország első egyeteme, és hogy kitűnő a környék borfelhozatala is.

CULTURETRIP

„Egy magyar városnak sincs olyan mediterrán hangulata, mint Pécsnek” – írja a Culturetrip, és hát nehéz ezzel nem egyetérteni. Az oldal Triphobóhoz hasonlóan listázza a pécsi nevezetességeket, melyeket szerintük minden történelem és kultúra iránt érdeklődést mutató turistának meg kell látogatnia egyszer. A Székesegyház ezen a listán is első – noha itt nincs helyezés – , utána jön a Cella Septichora, majd a Dzsámi, ami viszont nem épp tipikus az, hogy utánuk nem a tv-torony, vagy a főutca jön, hanem a Modern Magyar Képtár, mely egyetlen Pécset népszerűsítő hasonló külföldi cikkben sem kapott még helyet.

Múzeumok nem mindig szerepelnek ilyen összeállításokban, büszkék lehetünk!
Múzeumok nem mindig szerepelnek ilyen összeállításokban, büszkék lehetünk!

Az összeállításban ki is emelik, hogy a képtár a maga lenyűgöző repertoárjával az újszerűség, a modern, a kortárs művészeti remekek kedvelőinek felüdülés lesz a történelmi múlt emlékei között tett séták után. Nagy műkedvelők lehetnek a Culturetrip újságírói, hiszen egyből a Modern Magyar Képtár után említik a Csontváry Múzeumot is, mint Pécs egyik nevezetességét. Csak utánuk jön a Zsolnay-kút, a Memi pasa fürdője, a Király utca, a Nemzeti Színház és a Kodály Központ. Sőt, ha valaki kíváncsi arra, hogy melyik pécsi múzeumokat ajánlja még az oldal, az nézze meg ezt az összeállítást, melyben csak és kizárólag helyi tárlatokat vesznek sorra!