Pécsett gyufából épülnek a legszebb kastélyok

Hatalmas munka van mögöttük

Pécs egyik legtürelmesebb és legkitartóbb nyugdíjasa elképesztő mennyiségű gyufa és egyéb kis fadarab felhasználásával épít részletes kastélymaketteket.

hirdetés

Szűcs Pál nyugalmazott rendőr alezredesnek türelemből duplán merhetett az Úr, hiszen példaértékű, hogy napi szinten akár 10-12 órát is képes azzal tölteni, hogy gyufaszálakat, jégkrémes pálcikákat, fogpiszkálót és egyéb apró fadarabokat farigcsál, ragasztgat és reszel. Persze mindezt nem céltalanul teszi, hiszen az aprólékos és hosszadalmas munka végtelenül részletes kastély-makettekben csúcsosodik ki.

Az ügyes kezű nyugdíjas rendőr lapunknak elmondta, hogy a gyufamakett-készítési láz 1974-ben kapta el, mikor az országban nagyban terjedt az „Eiffel-torony őrület”. Szűcs is megépítette a maga Eiffel-tornyát, csak épp gyufákból, mert azok voltak kéznél. Elmondása szerint nem nézett ki rosszul a mű, noha akkor még nem dolgozott olyan körültekintően és nem használt olyan bevált technikákat, mint manapság.

Mindig akad munkája
Mindig akad munkája

Azóta viszont több mint 10 kastélyt megépített már, van köztük bajor, skót, és magyar is. Ezeket a kastélyokat pedig Szűcs Pál helyszíni bejárás és fotózás után, szemmértékét is nagyban kihasználva kezdi el kívül-belül megörökíteni lakásában felállított kis műhelypultjánál.

Miből lesz a szép kastély?
Miből lesz a szép kastély?

A legnagyobb művei között akadnak olyan kastélyok, melyekbe 34-37 ezer apró fadarabot épített. Ebből adódik a magától értetődő kérdés: honnan volt és honnan van ennyi gyufája? Egyrészt persze ő is vásárol gyufákat – mondta –, emellett viszont nagyon sok barátja, ismerőse, és rajongója (mert bizony akadnak rajongói) látja el ipari mennyiségű gyufával és egyéb „alkatrészekkel”.

Hatalmas munka van mögöttük
Hatalmas munka van mögöttük

De mégis mennyi időbe telik felépíteni egy ilyen makettet? Szűcs kifejtette, hogy a munkaidő az adott épületetek feltérképezésével töltött napokat is beleszámítva – a kastélyok méretétől és díszítettségétől függően – nagyjából másfél-két évig is eltarthat.

Kastélyok mindenütt
Kastélyok mindenütt

Türelem, kitartás, kézügyesség és elhivatottság kérdése egy ilyen miniépület összerakása, épp ezért szinte felbecsülhetetlen is a makettek értéke. Persze csak szinte, hiszen Szűcs elmondta, hogy nagyjából 3 és 5 millió forint között van az épületek eszmei értéke.

Kérdésünkre, hogy eladná-e őket, ha valaki ajánlana ennyi pénzt neki, azt felelte, hogy nem, mivel ő már így is az egyik leggazdagabb ember az országban. Hogy miért? Neki van a legtöbb kastélya.

Szűcs Pál makettjeit Pécsett április 15-én 18 órától nézhetik meg az érdeklődők április 25-ig a Mária utcában található Pexter Galériában.