Pécsett járt, most pedig meghívták a Szilícium-völgybe

Mini vezetőképzőnek is hívják azt a tábort, amit évről-évre egy kanadai székhelyű szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány szervez Magyarországra. Most Pécsre érkeztek a világ számos pontjáról a magyar felmenőkkel rendelkező fiatalok, hogy közelebbről is megismerjék történelmünket. 

hirdetés

Tíz nap, több tucat a magyar kultúrához és történelemhez köthető helyszín és egy életre szóló élmény. Tömören így lehetne összefoglalni a Magyarsági Mozgótábort, amit 24 éve szervez meg egy kanadai székhelyű szervezet, a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány.

Idén is száz fiatal érkezett, hogy megcsodálja Pécset és hírét vigye a világban
A Magyarsági Mozgótábor évente egyszer száz, magyar felmenőkkel rendelkező fiatalt hoz Magyarországra.

Főként a Kárpát-medencéből, de idén Kanadából is érkeztek táborozók Pécsre, hogy bejárják a várost és megismerjék a helyi kultúrát.

– Már Kanadába születtem, de azóta is ápoljuk a családommal a magyar hagyományokat. Torontóban szombatonként jártam magyar iskolába, hogy tanuljam a magyar irodalmat, történelmet és persze a földrajzt is –mondja a 19 éves Borbély Mónika.

Mónika szombatonként magyar iskolába járt Kanadában, most Pécsre is eljutott

Mónika mellett a tábor egyik önkéntese Csermely Ildikó is Kanadából érkezett Pécsre.

– Kicsivel több mint harmincezer magyar él Torontóban és környékén. Az utazást szervező alapítvány is onnan indult közel hatvan évvel ezelőtt. A táboroztatás 24 éve kezdődött azért, hogy összefogja a fiatal magyar nemzedéket és támogassa őket – mondja Ildikó.

A táborba egyébként bárki jelentkezhet, aki nem Magyarországon él, de magyar felmenőkkel rendelkezik. 

– Magyarországról sokszor akkora plusz energiával térnek haza, hogy elfelejtik milyen kisebbségi hátránnyal érkeztek – mondja Bajusz Erika, a Magyarsági Mozgótábor csoportvezetője. Legutóbb arról kaptunk például visszajelzést, hogy egy táborosunk a Szilícium-völgybe megy tanulmányi kirándulásra, mert olyan innovatív újítással állt elő, amiről a Forbes Magazin is beszámolt. Ilyenkor mindig büszkék vagyunk arra a munkára, amit végzünk.

Az elmúlt 24 év alatt, orvosok, ügyvédek, vezetők kerültek ki a táborozók közül
A tábort egyébként azért is nevezik mini vezetőképzőnek, mert azok, akik egyszer bekerültek ide, a Rákóczi Családi Kör tagjai is lesznek egyben. Itt pedig ösztöndíjakkal, továbbképzésekkel támogatják a fiatalokat tanulmányaikban.