Keményen edz a legjobb balettos

Koncz Péter, a Pécsi Balett szólistája lett Magyarország legjobb modern táncművésze az évadban. A fiatal balettos a táncpróbák mellett speciális edzésmunkát is végez. Az erőfejlesztő tréning nagy odafigyelést igényel, hiszen egy táncos a hajlékonyságát és lazaságát nem veszítheti el.

hirdetés

Koncz Péter hisz a kitartásban és a munkában. Szorgalmának meg is lett az eredménye: a társulati díj után az évad legjobb férfi táncművésze kitüntető címet is kiérdemelte. A pécsiek egyébként az elmúlt hat évben 15 szakmai díjat hoztak el. Vincze Balázs igazgató szívéhez különösen közel áll a mostani díjazott, Koncz Péter. Ő fedezte ugyanis fel a fiatal tehetséget, még középiskolás korában.

– Teljesen alkalmatlan volt, nem volt meg az izomzata, akkor mondtam az igazgató asszonynak, hogy tartsa meg ezt a fiút, mert ha még én leszek a balettigazgató, én felveszem, és táncost csinálok belőle – mesélte Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. – Így is lett. Hozzám került, nagyon sokat dolgoztunk, Peti rettentően alázatos, és a legelejétől kezdve kölcsönös bizalom alakult ki közöttünk.

De Péter nem csak a balett teremben készül. Egy éve határozta el, erősödni szeretne, és ezért elkezdett edzőterembe járni. Ez szokatlan egy táncművésztől.

– Mindig is szerettem másfajta mozgásokat végezni, ez meg olyan egyszerűnek és könnyen kivitelezhetőnek tűnt, hiszen itt lakom öt percre az edzőteremtől, és reggelente jólesik egy kicsit ide lejönni – mondta Koncz Péter táncművész.

Először saját maga írta az edzéstervet, aztán jobbnak látta, ha egy személyi edző segíti a munkáját.

– Sportolókkal, többek között teniszezőkkel, kerékpárosokkal, futballistákkal már foglalkoztam korábban – magyarázta Szatmári Roland személyi edző. – Péter az első balettos, akinek segítek. Nem volt egyszerű, utána kellett néznem annak a részének, hogy nehogy sérüljön valamelyik izma. Próbálunk arra odafigyelni, hogy folyamatosan nyújtsunk, ne nagy súlyokkal dolgozzunk, ez az ő részéről nagyon fontos.

Péter személyi edzője hozzátette: tanítványánál nem az izomtömeg növelése a cél, hanem az erőfejlesztés. Odafigyeléssel és szakszerű tréninggel évekig jól kiegészítheti a táncot az edzőtermi felkészülés.