A világ legkisebb könyveit gyűjti!

Dióbél méretű szakácskönyv, köröm nagyságú verseskötet vagy épp Magyarország története kis tenyérnyi méretben. A sort Tari József tudja folytatni, a pécsi férfi ugyanis lakásának egyik szobáját a világ legkisebb könyveinek szentelte. 

hirdetés

Egy pécsi panelház ötödik emeletén található az a kis szobácska, amit Tari József minikönyveinek rendezett be. Meglepő lehet, hogy a csöpp szobában hogyan fér el 2500 könyv, a lakás többi szegletében pedig további 2700. A válasz viszont elég egyszerű: van olyan könyvecske, amelyik el sem éri az egy centiméteres szélességet! Így pár négyzetméteren szinte egy könyvtárnyi dokumentum fér el.

Tari József és az ő minikönyvekből álló, speciális könyvtára
Tari József és az ő minikönyvekből álló, speciális könyvtára

 

40 éve kezdte el gyűjteni

Tari József fiatal nyomdászként kezdte a gyűjtést, ami számára mára viszont jóval több, mint egy egyszerű hobbi. A világ minden pontjáról szerzett már be könyvecskét, sőt rokonai is küldenek neki.

minikönyv

Míves minicsodák

A nem ritkán több száz oldalas minicsodák között bőrkötésűek, aranyszegélyűek, sőt még tűzzománc borítóval rendelkezők is vannak. A legérdekesebb tulajdonságuk azonban a méretük – Tari József is ebbe szeretett bele.

Nem olvassa őket, inkább gyűjti

Tari József nem olvasta el az összes könyvét, bár van olyan, amelyiket külön kikölcsönzött eredeti méretben a könyvtárból, és úgy olvasta el.

mikrokönyv
Íme egy mikrokönyv! De még ennél kisebb is létezik

 

Az egyik legnagyobb becsben ez a könyv áll:

mikorkönyv2
Csupán 50 ilyen könyv létezik a világon, Józsefnél van az egyik

A Beatles dalait tartalmazó apróságból összesen félszázat nyomtak, és a pécsi gyűjtő ritkaságára már többen is bejelentkeztek, de Tari József képtelen lenne megválni ettől a különleges darabtól. Birtokában van egyébkén több mint 150 éves minikönyv is, ami Amerikában készült.

Évszázados

Az apró alkotások elterjedése a 16. századra tehető. Eleinte főleg kisméretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Másrészt a nyomdászok egymás között is versenyeztek, hogy ki tud minél kisebbet nyomtatni. Magyarországon az 1970-80-as években nyomtatták a legtöbbet, évente több száz darab készült el.

A minikönyvek mérete 30 és 76 milliméter között mozog, és még olvashatóak.  Léteznek azonban ennél kisebbek is, amelyeket már mikrokönyveknek neveznek, s még nagyítóval sem lehet őket elolvasni.

A nyomdászok képzeletének nem tudtak határt szabni, szinte majdnem mindenről, még a sörreklámokról is készült minikönyvváltozat.