Pécsi együttesek: honnan a név? – A második kör

Egy norvég, egy ír és egy magyar srác - kiállnak a melegek mellett.

Pécs tele van jobbnál jobb, sikeresebbnél sikeresebb zenekarokkal, amelyeket imád az ország, és persze szülővárosuk is. Eljárunk koncertjeikre, tombolunk zenéjükre, mindezt pedig tesszük úgy, hogy sokszor fogalmunk sincs arról, hogy az adott együttest miért hívják úgy, ahogy. A következőkben ezen a problémán próbálunk meg segíteni, immáron másodszor. Nézzük tehát, hogy honnan a név? Feltettük a tabukérdést.

hirdetés

Band of StreetS

Pécs legismertebb utcai bandájának tagjai lapunknak elmesélték, hogy nagyon nagy bajban voltak a névválasztással. Az, amit csinálnak, ahogy kivonulnak az utcákra és ismert slágereket adnak elő rézfúvósokon, dobbal, egyedinek számít, ehhez viszont nem volt egyszerű hasonlóan sajátos nevet találni. Szerették volna, ha benne van a nevükben a “brass band” (fúvós banda) kifejezés is, ami – nem teljesen hivatalos megfogalmazásban – az együttesük jellegére utal. Az idén 5 éve létező zenekar tagjai eleinte általában hétfőnként próbáltak, így elnevezték a zenekart Monday Brass Bandnek. Annyira viszont nem jött be nekik a név, így miután a próbák átkerültek péntekre, átváltottak Friday Brass Bandre. Ez sem tetszett nekik.

Volt egy olyan ötletük is, hogy “Drum and Brass”, ami nagyon hangzatos, csak miután rákerestek rögtön kiderült, hogy úgy 23 együttes létezik ezen a néven. Miután a “Librass” és a “Válságstáb” sem volt annyira életképes elképzelés, jött a harsonásuk, Barkóczi Laca, hogy ő most aztán „nagyon kitalálta a frankót”. Megvették az ötletet, így lettek Band Of StreetS, azaz BOSS. A srácok szeretik benne, hogy mozaikszóként és teljesen kiírva is használható a név.

Mongooz and the Magnet

A zenekar bőgőse, Ian O’Sullivan elmondta, 2014-ben még egy másik név alatt zenéltek, és adtak is egy koncertet. Azzal a névvel azonban egyik tag sem volt boldog – ez a név azonban ma már nem publikus, kifejezetten titkos, mert annyira cikinek érezték.

Az új név ír gyermekmeséből ered, amelyben egy „huncut” és játékos mongúz egy varázslatos mágnest szeretne építeni, amihez különböző dolgokat kell lopnia. Ugyan Ian már nem emlékszik arra, hogy miket csórt el a kis mongúz, és hogy megépült-e a mágnes, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy úgy gondolták: a zenéjük éppen olyan játékos, szabálykerülő, mint a történetbeli mágnesépítő mongúz.

Psycho Mutants

Karnics Zoltán és Osztermayer Péter, a Psycho Mutants két alapító tagja első körben azt a nevet adta a zenekarának, hogy „Psycho Mutants from Planet Billy”, amiben enyhén bújtatott formában benne volt az utalás, miszerint a zenekar a kezdetekben psychobilly zenét játszott. A műfajra történő kikacsintás mellett pedig azért választották akkoriban ezt a nevet, mert úgy hangzik, mint egy sokadrangú horrorfilm címe, amit nagyon szerettek.

Később azonban a tagcserék következményeként megváltozott a zene, és a zenekar több műfaj irányába is nyitott, a névről pedig lekopott a horroros psychobilly-jelleg, és megmaradt a Psycho Mutants.

Pál Utcai Fiúk

A nyolcvanas években a város fontos bázisa lett az alternatív művészeti és zenei törekvéseknek. A színtér első igazán hiteles csapata a PUF volt, ami mozaikszóként is emlékezetes, ugyanakkor a pécsi Pál Utcai Fiúk (akik nem azonosak az azonos nevű szigetszentmiklósi, ma is aktív bandával) nevük mögé egy másik, a korra és a színtérre való utalást is elrejtettek. Ez a Pécsi Underground Fórum.

TükeZoo

– Béna név, tudjuk, nehéz megjegyezni, de ha beírod a keresőbe, valószínű elsőre nem egy termékreklámot dob ki a rendszer, hanem valami jó zenét – foglalta össze lapunknak Babarczi Bulcsú, a TükeZoo egyik alapító tagja, hogy miért választották a furcsa csengésű nevet. Persze azért itt nincs vége. A tüke szó a baranyai hagyományban tősgyökerest jelent, szemben a „gyüttmenttel”, mondta. Noha papíron a srácok nem tudják bizonyítani tükeségük feltételeit, mégis innen származnak, egyikük itt is nőtt fel, a zenekar pedig Pécsen alakult, innen indult el, a tükeséget ezért komolyan gondolják. Bulcsú ehhez hozzátette, hogy Pécs és a vidék szeretete „a villányi borral öntözött pécsi talajból kibúvó dalokban” érezhető is.

A zoo az állati létre utal, az állatkertre utal, a két szó pedig így egybevonva „egykori pécsi éjszakai plüssállatkodásainkat idézi”, mondta Bulcsú. Amúgy meg egy mangahős neve, akit még nem rajzoltak meg – tette hozzá végezetül.