A pécsi műkézzel papírt is lehet hajtogatni

Így pedig előről

Egy budapesti fiú régi álmát váltották valóra egy pécsi egészségügyi és rehabilitációs központ ortopéd műszerész szakemberei. Egy olyan Magyarországon egyedülálló műkart készítettek ugyanis neki, mellyel végre teljes életet élhet.

hirdetés

Aki a fél életét egy karral éli le, az rendkívül jól megtanul az ép kezével dolgozni, és így tette ezt a budapesti Péter is, akinek egy fejlődési rendellenesség miatt nem fejlődött ki a jobb keze, mondta lapunknak Csóka Csaba, a felső- és alsó végtagprotéziseket gyártó Corvus-Med Kft. ügyvezetője.

CsókaCsaba kollégájával, Görbics Tamás ortopéd műszerésszel fejlesztette ki azt az izomvezérléssel működő, úgynevezett myoelektromos művégtagot, mely Péter legnagyobb álma volt. A 30-as éveiben járó fiatalember először Budapesten keresett hasonló művégtagok gyártásával foglalkozó cégeket, de miután két helyről is visszautasították, egy cég ajánlására jutott el Pécsre, ahol tudtak neki segíteni.

így fest az gyedülálló high-tech kar
így fest az gyedülálló high-tech kar

De hogy működik ez a kar, és mitől egyedülálló? Csóka Csaba elmondta, hogy a végtag tokjának – amivel azt a vállra rögzítik – belsején olyan elektródák vannak, melyek a csuklyásizom és mellizom legkisebb összehúzódásakor is érzékelik a bőrön végigfutó elektromos impulzusokat. Ezek az impulzusok hozzák mozgásba a könyökízületet és magát a kézfejet. Péter esetében – folytatta Csóka Csaba – a szakmai kihívást az jelentette, hogy ez a válltok ergonomikus legyen, könnyen illeszkedjen a testhez, és minden izomrezdülést megfelelően érezzen, mely a kar működésében elengedhetetlen.

Ez a mesterséges váll pedig teljesen high-tech eszközök bevonásával készült el, Csóka Csaba szerint pedig ilyen kart még nem tervezett itthon még senki. Ahhoz persze, hogy ez az innovatív művégtag minden szinten ki legyen használva, Péternek is meg kellett tanulnia használni azokat az izmokat, amiket eddig mellőzött. Ebben pedig Gelányi László gyógytornász munkája segítette a pácienst, aki a folyamatos gyógytorna mellett egy speciális izomstimulátorral is gyakorolt – így derült ki, hogy hova kerülnek az érzékelő elektródák.

Így pedig előről
Így pedig előről

Hogy mire képes ez a kéz? Rögzítő mozgásokra tökéletesen megfelel, fogni, szorítani lehet vele, mindennek a szabályozásához pedig egy speciális szenzor járul hozzá, melyet a műkézbe ágyaztak a szakemberek. Csóka Csaba kiemelte, hogy Péter két hete használja a protézist, és már tud vele fogni – akár poharat, vagy pénzérmét is – és már tud papírt is hajtogatni.

Csóka Csaba kiemelte, hogy akármennyire is szeretnék, nem mindenkinek tudnak ilyen kezet építeni, ugyanis ha valaki nem tudja különválasztani a szükséges izomcsoportokat, vagy ha az izmok nem adnak le elegendő jelet, a protézis nem működik.

A pécsi szakemberek csaknem két hónapot dolgoztak a szerkezet kialakításán, de mindez csak a Pécs-Budapest távolság miatt lett ennyi, egyébként két-hét alatt meg tudnak építeni egy ilyen kezet. Az emberi karral megegyező súlyú és méretű művégtag belső akkumulátorral működik, egy töltéssel pedig 3-5 napot ki is bír.

A protézis egyébként bruttó 10 és fél millió forintba került, melyből az Országos Egészségügyi Pénztár egyedi méltányosságból finanszírozott egy bizonyos részt, míg a maradékot Péter állta önerőből.