Pécsi szobrok, amiket nem is ismerünk

A borvidékünk tiszteletére emelték (Forrás: Szoborlap.hu)

Pécs tele van szobrokkal, ezt mindannyian tudjuk. Olyan nincs, hogy egy köztéri szobor mindenkinek egyaránt tetszik, vagy mindenki egyöntetűen utálja. Az viszont szinte biztos, hogy sok olyan közterületi szobor található a városban, amelyek mellett szó nélkül, rájuk sem pillantva megyünk el, ráadásul úgy, hogy a szobrok nevét, jelentésüket, történetüket sem ismerjük. Mi most a teljesség igénye nélkül néhány ilyen szobrot mutatunk be, hiszen jobb úgy sétálgatni a városban, hogy ismerjük ezeket az alkotásokat.

hirdetés

A Petőfi utca vízöntője

24553eefabb1cd1565858aa907f15cdd_1
Valaha víz csobogott belőle (Forrás: Köztérkép.hu)

Farkas László 1978-ban készült szobra, a Vízöntő a Petőfi utca és a Szilágyi Dezső utca által határolt apró téren áll. A fémszobor egyfajta örökmozgóként működött fénykorában, amikor még folyt benne víz. Egy kis tálba két oldalról csorgott a tetejéből víz, és ha a tál megtelt, megbillent és tartalma a mű lábánál lévő kis medencébe ömlött. Eredetileg Kertvárosban állították volna fel a csobogót, amit később ivókúttá bővített Farkas. Ma már nem folyik belőle víz, sőt még csak szobornak sem tűnik.

A pécsi borvidék szobra

A borvidékünk tiszteletére emelték (Forrás: Szoborlap.hu)
Borvidékünk tiszteletére emelték (Forrás: Szoborlap.hu)

Bizonyára mindenki látta már a Kálvária-dombra vezető lépcsősor mellett, a Somogyi Pincészet bejáratánál álló furcsa, színes szobrot, amelynek a nevét viszont sokan nem tudják. A Bacchanáliáról van szó, amelyet Rétfalvy Sándor készített, és amelyet 2003-ban állítottak fel. A szobor fő alakja Bacchus, a bor és a mulatozás római istene, akit hét bacchánsnő ölel körül. A szobor üzenete: Pécs évezredek óta a szőlő és a bor városa.

A Hauni csillagai

Nem szőlő, csillagok (Forrás: Szoborlap.hu)
Nem szőlő, csillagok (Forrás: Szoborlap.hu)

Bocz Gyula Csillagok című szobráról leginkább egy szedercsíra vagy egy szőlőfürt juthat a Móra Ferenc utcában járók eszébe. De nem, ez az eredetileg Villányban felállított 2 méteres, több tonnás szobor csillagokat ábrázol, méghozzá 1973 óta.

A Jókai suli hőse

Kinizsi lenyomja a törököket (Forrás: Köztérkép.hu)
Kinizsi lenyomja a törököket (Forrás: Köztérkép.hu)

A Jókai Mór Általános Iskola bejárata mellett áll egy színes, kusza, szögletes szobor, amiről sokan tudomást sem vesznek, noha nem mást ábrázol Simó József mázas kerámiaműve, mint Kinizsi Pált, aki épp győzelmi táncot járva fogja egy kötegbe a legyőzött török harcosokat. Érdemes megállni előtte legközelebb és tüzetesen átnézni a művet. Az 1964-ben, az iskola építésekor kihelyezett díszítő kerámia említett kuszaságát az okozza, hogy Simó a sűrű kompozícióval akarta meghajtani fejét a hős legendája előtt.

A Konzum gyümölcsmadonnái

Gyümölcsökből született asszonyok a Konzum sarkában (Forrás: Szoborlap.hu)
Gyümölcsökből született asszonyok a Konzum sarkában (Forrás: Szoborlap.hu)

Megkockáztatjuk: lehet, hogy sokan nem is látták még a Konzum sarkain álló bögyös kis nőalakokat, a Gyümölcsmadonnákat. Fürtös György 1981-es pirogránit plasztikáinak asszonyformáját különböző zöldségek és gyümölcsök adják: a hajuk fürtös kis almákból-körtékből és zöldségkoszorúkból áll, keblük dinnye, futónövények díszítik telt idomú testüket. Mindkét nőalak a bőség, a termékenység megtestesítője. Fürtös György célja ezekkel a madonnákkal az volt, hogy az épületet a pécsiek gyorsan megszeressék, és úgy emlegessék, mint például az Elefántos házat. Sajnos ez nem jött össze, pedig hívhatnánk a Konzumot „Gyümölcsmadonnás háznak” háznak is.