Pécsi tinik, akik egészen másképpen menők!

Újabb pécsi virtuózok születhetnek a Magyar Televízió tehetségkutató műsorában: a tinik korcsoportjában csont nélkül jutott át az első fordulón a 19 éves Boateng Kármen Stephany és a 16 éves Nagy Zoltán Ferenc. A Stephany zongora-, míg Zoli klarinétjátékával nyűgözte le a zsűrit, akik egyöntetűen bizalmat szavaztak a pécsi tehetségeknek.

hirdetés

Boros Misi után újabb pécsi virtuózok születtek az MTV azonos nevű tehetségkutatójában. Pécs újra és újra megmutatja, hogy valóban a kultúra városa, és azt is, hogy nemcsak könnyűzenei, de komolyzenei téren is nagy tehetségeket sorakoztat fel. A tinik kategóriájában az elődöntőbe jutott kilenc fiatalból kettő is pécsi, mindketten a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai. Pénteken este a döntőbe jutásért küzdhetnek.

Boateng Kármen Stephany

Boateng Kármen Stephany már másodszor állt a zsűri színe elé, a tizenkilenc éves zongoristatehetség ugyanis tavaly szintén megmérettette magát a versenyen, de akkor nem jutott tovább. Ennek ellenére jól profitált a szereplésből, hiszen ezután rengeteg lehetőséget kapott: játszhatott kamaraegyüttesekben, szólóban, együtt dolgozhatott zenekarral.

Ahogy a bemutatkozó kisfilmjében elmondta, tavaly még nem érezte magát olyan jól a bőrében, mint idén, „tavaly még nem az igazi Stephany voltam” – ahogyan ő fogalmazott.

A lány szerint játék közben mindig arra törekszik, hogy azoknak, akik éppen körülveszik, a legigazabb és legtökéletesebb élményt nyújtsa. Ez a Virtuózokban sikerült is, Ravel darabjával elvarázsolta a zsűrit, aki beválasztotta a nagyatádi születésű pécsi lányt a legjobbak közé.

Stephany sorra zsebeli be az elismeréseket, nemcsak itthon, külföldön is. Járt már Rómában, Lengyelországban, Ausztriában koncertezni.

Édesapja Ghánából származik, Pécsen ismerte meg édesanyját. A fiatal zenész Barcson járt általános iskolába, utána került Pécsre, most a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulója.

Felkészítő tanára, Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoraművésznő, akinek a kezei alatt forrott ki Boros Misi is, aki megnyerte a Virtuózok egy korábbi szériáját. A tanárnő elmondta, először Stephany és családja kereste meg, hogy támogassa őt a felkészülésben, mivel újra jelentkezett a Virtuózokba, és szeretne még több lehetőséget szerezni arra, hogy tehetségét minél több helyen megmutassa.

Schmidt Ildikó szerint a különböző fellépések csak állomások egy ember lelki és szakmai útján. Éppen ezért, ha elmarad a továbbjutás vagy a hangosabb siker, az sem baj, az igazi értékek belülről fakadnak.

Stephany elköteleződött a zenei pálya irányában, idén felvételizik az egyetemre. Szorgalmasan és kitartóan gyakorol céljai elérése érdekében.

Nagy Zoltán Ferenc

A csupa mosoly Nagy Zoli bemutatkozó videójában sokat mesélt magáról. A Pécsi Művészeti Gimnázium tanulóját 12 évesen szülei állami gondozásba adták, lemondtak róla. Ma már nagynénjénél és nagybátyjánál él, ahol megtalálta helyét, szeretetteljes légkörben nevelkedik.

A nehéz évek azonban meghatározóak voltak számára, először fel sem fogta, lassan tudta csak megemészteni a helyzetét. A zene, a klarinét már ott is segített neki kikapcsolni. Megnyugtatta, örömet hozott a mindennapjaiba, ahogy társaiéba is, akiknek előszeretettel játszott, feldobta az ő napjukat is.

Zoli egy 2014-es felvételen:

Hetedikes kora óta már szerető környezet veszi körül, a mindennapjait átitató zene mellett kosarazik, sakkozik is szabadidejében. Álma, hogy tehetségét külföldön is megismertesse a zenekedvelőkkel. Megszállottan gyakorol, és most egy újabb lendületet adott az is, hogy továbbjutott a Virtuózok tehetségkutatóban.

Nagy Zoli lapunknak elmondta, elsősorban tanárai, Szabó Gabriella és Radics Miroslav biztatták a Virtuózokban való részvételre. A környezetében is mindenki nagyon lelkesedett az ötletért, most együtt szurkolnak neki, hogy tovább menetelhessen, egészen a fináléig.

Elmondása szerint nincsenek nagy szándékai a zenéléssel, mindössze szeretne játékával örömet okozni a hallgatóságnak, szeretné jobbá tenni mások napjait, bármilyen apró lehetőség is nyílik rá.

– Az elért versenyeredményeim mellett arra vagyok a legbüszkébb, hogy a Pannon Filharmonikusok „Mesterek és tanítványaik” programjában részt vehetek, és kedvenc zeneszerzőm, Carl Maria von Weber művét játszhatom majd zenekari kísérettel. És persze az is örömmel tölt el, hogy részese lehetek a Virtuózoknak.

Felkészítő tanára, Radics Miroslav úgy nyilatkozott, Zoli egy vidám, mosolygós, önzetlen és mély érzésű srác, akivel öröm dolgozni. Minden közösen eltöltött idő – márpedig sok van belőle -, legyen szó akár utazásokról, hétköznapi beszélgetésekről, tulajdonképpen egy újabb közös zeneóra.

– Tanárként öröm vele dolgozni, nagyon büszke vagyok rá. Bár még én vagyok a tanár és ő a diák, már várom az időt, hogy teljesen egyenrangú kollégák és – remélem – barátok legyünk.

A zenetanár szerint nem pusztán a tehetség, az a szorgalom is, ami segít minden akadályt legyőzni, és nemességre, alázatra nevel, megvan Zoliban. Biztos, hogy sikeres lesz.

A Duna Tv-n futó műsorban az első fordulón sikeresen túljutott, korcsoportonkénti kilenc tehetség az elődöntőben küzdhet tovább, végül a döntőbe csupán három fő kerülhet be. A korcsoportok győzteseit május végén hirdetik ki.

Íme Stephany és Zoli bemutatkozó kisfilmje és produkcióik, amivel elvarázsolták a zsűrit:

A kiemelt kép forrása: pecsimuveszeti.hu